Porcelán užitkový, ozdobný, figurální. Nabídka je pořádně široká, a tak když si chceme do kuchyně přikoupit něco pro radost nebo hledáme vhodný dárek, často nevíme, co vybrat. Jako luxusní dar nebo pro slavnostní příležitosti vybíráme nádobí zdobené a nákladné – přichází tak ke slovu růžový porcelán, celoplošný kobalt, zlaté kanty, pravý lept, matné nebo lesklé zlato, i porcelán složitě prořezávaný. Nebo alespoň klasický cibulák.

Jako malý dárek mohou posloužit kuchyňské doplňky z porcelánu - jsou vždy originální a zajímavé, vytvářejí v kuchyni slavnostní atmosféru. Atraktivní jsou porcelánové mlýnky na kávu v kombinaci s mědí nebo cínem. Dalším zajímavým kouskem je například průsvitka neboli litofánie, vyrobená z neglazovaného porcelánu. Vypadá jako široký zvon, malá miska postavená obráceně na talířek. Skládá se z podšálku, vrchního vypouklého dílu (průsvitky) a čajové svíčky. Tento malý dárek doma navodí příjemnou atmosféru.

A po čem sáhneme, když chceme vybrat něco trochu jiného? Může to být třeba porcelán ze Znojma. Nejdříve trochu historie: typický starší český malovaný porcelán nese značku Ditmar-Urbach. Že nezní česky? Podívejme se, jak vznikla. Továrnu na keramiku založil dr. Rudolf Ditmar roku 1880. Užitkový porcelán byl oblíbený v celé Evropě. Možná máte kouzelné čajové šálky s podšálkem, s červenou nebo zelenou ručně malovanou linkou. Továrna měla pobočky v Bombaji, Hamburku, Miláně, Curychu, ve Vídni i v Praze. Později se firma sloučila se společností "Bratři Urbachové" z Teplic a roku 1924 vznikla společnost Ditmar-Urbach.

Po válce se továrna stala moderním podnikem s názvem Keramické závody, a. s., Znojmo. Z její produkce jsou oblíbené jídelní, čajové i kávové soupravy ze silnějšího porcelánu, ručně malované v typických „jarních“ barvách. Jsou dekorované ručně širokými tahy štětcem, „pointilismem“ neboli kladením malých plošek různých odstínů jedné barvy vedle sebe, soustřednými kružnicemi na talířích v kombinacích linek zelené, žluté, oranžové. Velmi svěží barvy a jednoduché tvary dutých výrobků přinesly znojemskému porcelánu širokou popularitu.

-ag-Foto: Kahla, Asa Selection