Co sýr, to jiný způsob servírování. V každém případě si ale dáme záležet. Ať už servírujeme jeden typ nebo uděláme sýrovou mísu. Potřebovat budeme adekvátní nůž na ten který typ sýra, dřevěné ploché talíře nebo klubové talíře, ploché porcelánové nebo nerez tácy, dezertní talířky. Na ozdobu pak vinné nebo javorové listy, lístky bazalky a podobně.

Čerstvý sýr v parádní úpravěBochánek čerstvého sýra například položíme na plochý talířek, rozkrájíme na šestiny, posypeme podle chuti – oreganem, paprikou, obložíme bazalkovými lístky a zakápneme olivovým olejem. Podle chuti dosolíme.

Parmazánovo-lučinové tousty s bazalkouChuťově zajímavé tousty vytvoříme z čerstvého chleba namazaného lehce máslem, lučinou a posypaného parmazánem. Ozdobíme plátky malých rajčátek a lístky bazalky nebo petrželkou. Zakápnout můžeme olivovým olejem. Místo chleba jsou výborné také koupené křupavé tousty – pohankové, sýrové nebo grahamové.

Brie, camembertu, roquefortu a podobným typům sýrů bude slušet přírodní dřevěný tác. Vychutnáme si je nejlépe z dřevěného talíře, na který nejlépe naskládáme čerstvé, omyté vinné listy. Pokud je nemáme, použijeme listy z javoru. Sýry nejlépe vyniknou na podzimně zbarvených listech (a samozřejmě s dobře zvoleným vínem).

Olomoucké tvarůžky se dají servírovat na mnoho způsobů. Tepelně upravené (smažené) jsou součástí hlavního chodu. Jinak tvoří součást nezaměnitelných toustů s máslem, cibulkou, pažitkou a paprikou. Spolu se sýrem zrajícím pod mazem z tvarůžků můžeme vytvořit sýrový talíř výrazné chuti i vůně. Talíř ozdobíme petrželkou a pažitkou. Zkusíme k sýrům v tomto případě přidat strouhaný křen, mletou papriku, dijonskou hořčici a mlýnek se zeleným pepřem.

Sýrové mísySoučástí sýrové mísy by měly být alespoň tři základní druhy sýra, ale není to nutné. Vybíráme sýry měkčí, výrazné chuti, které se dobře doplňují s čerstvým bílým pečivem. Vybírat můžeme ze sýrů měkkých s plísní na povrchu, s plísní uvnitř (případně dáme nějaký typ sýra s kombinací obou plísní), přidáme nějaký poloměkký a tvrdý, případně sýr zrající pod mazem, kozí i ovčí. Konkrétně se mísa může skládat třeba z ementálu, brie, nivy, hermelínu, goudy, kaškavalu, romadůru.

Skvělá a chuťově vytříbená je i kombinace sýrů s ovocem. K sýrům se chuťově báječně hodí například pomeranč, hruška, jablko, samozřejmě hroznové víno a fíky. Syry v kombinaci s ovocem ladí nejen chuťově, ale i na pohled.

-ag-Foto: Archiv In