Ať už si hodláme pochutnat na smažených, grilovaných nebo dušených houbách, některé zásady jejich úpravy i podávání jsou společné.

Koření dáváme takové, které usnadňuje trávení. Nepřidáváme nic tučného. Smažená cibulka a vajíčka dělají stravitelnost hub ještě těžší, lilek, kmín, máta, bazalka vytvoří úpravu lehčí. Na posypání houbových jídel se hodí jemně sekaná petrželka nebo i výraznější libeček. Houby ozdobí snítka máty nebo větvičky petrželky, případně vnitřní listy salátu lollo rosso.

Houby jsou z velké části složené z vody. Přemíra soli z nich další vodu „vytahuje“. Proto dušené, hlavně měkčí hřibovité houby kořeníme hned, ale solíme až po nějaké době, kdy je z nich už voda vydušená a jsou zahuštěné. Jinak bychom měli smaženici řídkou - houby pustí více vody a ještě více „zhadrovatí“.

V některých rodinách se traduje, že houby se mají dusit alespoň 20 minut, jinak jsou nestravitelné. Tomu ale odporuje například ten fakt, že smažené houby předem také nedusíme, obalujeme je syrové. Pokud jde o smaženici, houbový guláš nebo různá houbová ragú, dusit můžeme i kratší dobu, 10 až 15 minut. I za tento čas se ale ovšem z lákavých hříbků a křemeňáků může stát hustá nevábná jednolitá kaše. Proto nedáváme příliš měkké houby, k měkčím plodnicím přidáme vždy nějaký tvrdý hříbek.

Pokrmy z hub má vždycky doprovázet nějaká, i sebemenší příloha. Nejlepší je krajíček čerstvého voňavého polotmavého chleba – nejlépe žitného, vyrobeného postaru, z pravého kvasu bez přídavků. Zakousnout můžeme i bílý chléb, bagetu nebo z novějších výrobků se docela hodí k houbám ciabatta - „obyčejná“ i olivová.

K houbám je také výborná jako příloha rýže všech odrůd, pokud si rovnou neuvaříme výtečné houbové rizoto.

Nakonec přidáváme letitý recept na netypickou úpravu hub; našli jsme jej ve sbírce receptů z roku 1928, a už tehdy byl starý a osvědčený.

Karbanátky z hubHluboký talíř očištěných hub dáme do hrnce a zalijeme horkou vodou. Necháme okapat a potom houby nadrobno nasekáme a dáme do hluboké mísy. Přidáme cibulku osmaženou na másle, 2 utřené sardele, trošku kysané smetany, 2 lžíce strouhanky, pepř, muškátový oříšek, sůl a 2 žloutky. Všechno dobře promícháme a necháme půl hodiny odpočinout. Potom vytvarujeme malé karbanátky, které obalíme ve strouhance a osmažíme na dobrém oleji nebo na másle.

-ag-Foto: Archiv In