Kuchařské recepty prachem zapadlé

Kuchařské recepty prachem zapadlé

Zahrabeme v 90 let starých kuchařkách a zmocní se nás nadšení a chuť leccos vyzkoušet. Bude nám to chutnat, i když to zní velmi...

Zahrabeme v 90 let starých kuchařkách a zmocní se nás nadšení a chuť leccos vyzkoušet. Bude nám to chutnat, i když to zní velmi lákavě? Nezměnily se chuti od té doby? Nakonec ale ingredience jsou skoro pořád tytéž – tak do toho. Vybrali jsme recepty na přípravu „falešných“ jídel, jsou ale docela dobře jedlé.

Falešný kaviár
2 matjesy - slanečky naložíme na pár hodin do mléka. Okapané rybí maso potom rozsekáme (v originále „rozkolébáme“) spolu s dvěma natvrdo vařenými žloutky a malou cibulí. Přimícháme jemně sekanou zelenou petrželku, na špičku nože masového výtažku (dáme Podravku nebo kousíček bujónu v kostce), 1 kávovou lžičku olivového nebo jiného dobrého oleje, 2 lžičky citrónové šťávy, sůl a pepř – dokořeníme podle chuti. Všechno dobře promícháme a necháme v ledničce v přikryté míse odstát. Potom mažeme na topinky, pečené bramborové plátky nebo podáváme na talířku s plátky bílé veky.

Tip na pomazánku:
Nasekáme jemně šunku, promícháme s čerstvě nastrouhaným parmezánem, přikápneme kysanou smetanou, aby pomazánka byla vláčná.

Falešné škeble
Vezmeme škeble (pokud je nemáme, použijeme malé vánoční formičky) a dáme do nich smíšeninu: utřeme 8 dkg másla, 4 sardele a nakrájenou housku v bílém víně máčenou (bez kůrky). Do škeblí dáme kousek uzeného úhoře bez kůže, kterého jsme povařili ve víně vodou rozředěném. Smíšeninu přidáme do škeble kolem úhoře, posypeme strouhanou houskou, pokapeme máslem a dáme do trouby na 10 minut (200 °C). Potom pokápneme vínem a upravíme na mísu, kterou ozdobíme petrželkou a citrónem.

Uherská paštika z husích jater
Pokud seženeme husí játra (například v obchodech se zvěřinou), vyrobit si z nich můžeme paštiku. Husí játra necháme na husím sádle a „trochy vodě“ asi hodinu dusit. Dáme je pak vystydnout. Prolisujeme, přidáme prolisované 2 vařené žloutky, trochu strouhané cibule, čerstvě mletý pepř i pár kuliček celého pepře, hořčici, citrónovou šťávu, ocet a sůl. Vše dobře promícháme, vložíme do formy „srnčí hřbet“, kterou dáme do většího kastrolu s vodou. Necháme 3 hodiny vařit, načež paštiku dáme vychladnout.

-ag-
Foto: Archiv In

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

Tradice

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů, Návrh a realizace podkrovního bytu, Rekonstrukce bezbariérová koupelny.