Už nepijeme víno rozdělené jenom podle barvy. Pamatujete si na ještě nedávno běžnou otázku: „Co si dáte, červené, nebo bílé?“ Barvu vína, odrůdu, značku, ročník a tak dále dnes vybíráme vždy podle jídla, které bude víno doprovázet. Pijeme také daleko lepší kávu, tedy pokud si ji dobře vybereme, totéž platí i pro čaj. A v pivech si samozřejmě také vybíráme, přičemž nyní zažívá opravdový boom třeba pivo nealkoholické. Všechno doposud řečené přitom platí doma, ale i v restauracích, kavárnách, barech.

Ruku v ruce se zvyšující se kulturou konzumování jde i větší a kultivovanější výběr skla a porcelánu, ze kterého popíjíme. Nepijeme už dávno jenom turka spařeného v infantilním hrnku s obrázky. Dobrý černý, zelený nebo jiný čaj pečlivě spařujeme v krásné konvičce. Nedáme si už pivo z omláceného půllitru ani výborné víno nenalijeme do sklenek kýčovitě pomalovaných vinnými listy.

V pivním skle jsou dva trendy – mizí unifikované, nic neříkající sklenice v restauracích, kde nám dnes předloží pivo ve sklenici patřící značce piva, kterou čepují. Doma jsme zase svědky nostalgické vlny a sběratelského zájmu. Leckdo tak vytahuje z kredence nejrůznější staré a ještě starší půllitry a třetinky, ve kterých se odráží měnící se móda pivního skla celého 20. století.

Stejně je tomu s čajem. Doba spařených sáčků v konvici je pryč. Vybíráme si podle země, lokality, vůně čaje i jeho účinků. Takže nakupujeme pro radost, potěchu oka a umocnění požitku z čaje krásné hrníčky, šálky, konvičky, bambusová sítka...

Nejlépe v prodejnách s italským kuchyňským zbožím si prohlížíme a vybíráme dokonalé maličké šálky na espreso.

Jak má vypadat správné sklo a porcelán- Sklenky na víno mají být z čirého, nezdobeného skla, prosty jakýchkoliv ozdob. Sklenky na červené a na bílé víno se jenom odlišují svým tvarem a velikostí. - Šálky na moka kávu jsou maličké, čistě bílé a silnostěnné - to jsou ty pravé, které udrží kávu horkou a aromatickou.- Sklenice na pivo mohou být buď silnostěnné klasické třetinky, nebo půllitry (znalec má ve sbírce možná i litrový tuplák), nebo vysoké elegantní sklenky podobné pohárům, dole se zužující, případně na miniaturní silnější nožce.- V čajovém porcelánu panuje větší variabilita. Pijeme-li ortodoxně čaj po čínsku, naléváme z porcelánové konvičky s bambusovým uchem nápoj do malých čajových misek. Dopřejeme-li si čaj s mlékem po anglicku, využijeme jemné čajové servisy evropské výroby.

-ag-Foto: Asa Selection, LSA International, Kahla