Občas prostě potřebujeme správné nádobí nebo náčiní, abychom mohli uvařit to, co zamýšlíme. A to pohodlně uvařit, s náčiním a nádobím takovým, jaké má být, aby práce šla snadno a rychle od ruky. S přesně vymyšlenými a osvědčenými nástroji, které byly vyzkoušeny generacemi kuchařů a kuchařek. Různé improvizace jsou sice v kuchyni při vaření zcela běžné, ale pomyšlení na ně nás zase často při čtení receptu od práce odradí.

Slovenská kuchyněUrčitě máme často chuť na halušky – ale nemáme čím je lehce a rychle protlačit do vařící se vody. Máme sice jakýs takýs cedník s velkými dírami, ale celá kuchyně je pak zapatlaná. To nás odradí a brynzu, kterou jsme si koupili, si raději namažeme na chleba. Všechno vyřeší nápad koupit si speciální struhadlo na halušky. Je to normální ploché struhadlo, které má ovšem na jedné ploše připevněnou plastovou pohyblivou „ohrádku“, kterou pak posunujeme po struhadle nahoru dolů. Do ohrádky napěchujeme těsto a strouháme halušky přímo do vařící vody.

Italská kuchyněTrochu podobné haluškám jsou pravé italské noky - psáno gnocci a vyslovováno ňoky. A podobné je i speciální struhadlo na ně. Je obdobně konstruované jako struhadlo na halušky, má jen jinak velké otvory.

Řecká nebo balkánská kuchyně nebo také španělskáZkrátka na jihoevropská zapékaná jídla - zeleninu, mletá masa a další pochoutky - musíme mít pořádnou zapékací misku. Možná máme chuť na pokrmy, které jsme si nemohli udělat, protože jednoduše nemáme pořádnou zapékací mísu a nějak jsme si ji vždy zapomněli koupit. A vzpomněli jsme si na ni až při čtení receptu. Zapékací mísy a misky jsou na trhu v mnoha variantách a stále v kvalitnějším provedení, z kvalitnějších materiálů. Vedle klasických oválných a kulatých můžete koupit i velmi praktické hranaté misky, které šetří místo v kredenci i v troubě.

Švýcarská kuchyněTypický švýcarský pokrm fondue se nejlépe připravuje ve speciální sadě na fondue. Stačí se jenom porozhlédnout po obchodech, kde nabízejí tyto sety v různém provedení a za různé ceny.

Možná se nám zdá zbytečné přikupovat další a další nádobí, když si můžeme vypomoci něčím jiným, ale pokud rádi zkoušíme nové recepty, určitě této investice litovat nebudeme - u halušek se tolik nenatrápíme, sklokeramická mísa bude vypadat na stole lépe než pekáč a sada na fondue se stane věrným a příjemným hostitelem pro nečekané návštěvy...

-ag-Foto: Archiv In, Tescoma, archiv