dyha zebráno Dříve byla dřevěná dýha výrazem tak trochu podřadným, stojícím na druhém pólu od masivu, tedy nábytku z masivního dřeva. Časy se ale pronikavě změnily a dýha - tenký list ze dřeva (používají se dřevěné nákližky silné 2 mm, 5 mm, ale i dokonce 8 mm), vyrobený loupáním nebo krájením a dále sušením, žehlením a dalšími úpravami - se vizuálně proměnila a získala na vážnosti.

Domácí dřeviny i exotické dýhyVybrat si můžeme dýhované kuchyňské korpusy a dvířka z dlouhé řady dřevin; jen namátkou to může být třešeň, javor, mořená hruška, jasan, olše, kaštan, dub tmavý, buk, ořech světlý. Najít můžeme dokonce jabloňové dřevo. Mezi takzvané „exotické dýhy“ patří třeba kresba bubingo nebo indické jablko. Dále je tu skupina „dýhy kořenice“, kde nalezneme například vzor myrtha – nakonec je tady skupina dýh zušlechtěných.

Dýhy zušlechtěnédýha ořechV této větší skupině dýh nalezneme například různé dýhy s kresbou bambusu (jako například dýha bambus horizont karamel nebo bambus vertikal) a potom takzvané aro dýhy (jinak se jim také říká lami nebo alpi dýhy) vyznačující se unikátní, nenapodobitelnou kresbou.

Dýha s reprodukovanou texturouJak název napovídá, aro dýha (která je dnes ve středu zájmu) není jen přírodní tenký list dřeva, ale dýha, jejímuž vzhledu napomohl svým zásahem člověk. V průběhu procesu její výroby se vzhled přírodního dřeva dokonale a variabilním způsobem mění, reprodukuje. Je to dřevěná dýha uměle upravovaná tak, že výsledná kresba je zcela jiného druhu, než kdyby ji vykreslila příroda – obrazce jsou vždy naprosto nečekané, fantaskní, vždy velmi zajímavé. Vyskytují se od jemně zrnitého vzhledu, drobných krupiček až po velkoformátové kresby.

dýha macasarVyrábí se tak – zjednodušeně řečeno – že se dýhy navrstvené do bloků slepí k sobě, načež se celý blok pod určitým úhlem nakrájí. A tím vznikne něco nepředvídaného - neobvyklé vzory a nečekané textury, nakonec vyvedené také v neobyčejných barvách. Kromě barevnosti přírodních dřev to může být například rudá, sytě žlutá, nebesky modrá či zelená...

-ag-Foto: Alnus