Máme při zařizování nové kuchyně k dispozici jenom pár metrů čtverečních? Potom se zamyslíme především nad tím, zda nám tady nepřebývá nějaká zeď (nebo alespoň dveře).

Pokud lze vybourat nějakou tu příčku, vytvoří se uvolněný propojený prostor místo uzavřené kuchyňky. Ale něco za něco – bude to zase na úkor stěn, na kterých většinou stojí kuchyňská linka a spotřebiče. Ale nemusí to být pravidlem. Když se nám po konzultacích s odborníky podaří stěnu zrušit a prostor otevřít do pokoje, otevře se před námi také možnost moderních variant kuchyní včetně ostrůvkové (ta je na prostor nejnáročnější).

Malé triky na optické zvětšení prostoruNěkdy stačí zvětšit interiér jenom opticky – to se podaří několika nenáročnými triky jako třeba vhodným vymalováním stěn, zrušením dveří nebo jejich výměnou za dveře posuvné či shrnovací. Anebo co si trochu zaexperimentovat a umístit do kuchyně velké zrcadlo, i když je to neobvyklé? Prostor se dokonale rozšíří. Ale pozor, zrcadlo bude odrážet i nepořádek, takže kuchyně by měla být pořád uklizená.

Vysouváme, posouváme, sklápímePotom do kuchyně umístíme všechno, co je nějakým způsobem výsuvné, posuvné, výklopné. Nic by se zbytečně nemělo otevírat tak, aby to překáželo, abychom do toho naráželi a stále zakopávali. V malém kuchyňském koutě nebo úzké kuchyni jsou proto ideální posuvná dvířka nábytkových skříněk stejně jako posuvné dveře do místnosti (ale i výklopné okno).

Další možnosti šetření místa skýtá jídelní stůl: můžeme zvolit velmi úzký, spíše barový pult. Nebo stůl se dvěma nohami připevněný jednou stranou na zdi. V ještě menší kuchyni přichází v úvahu dokonce takový, který bude mít desku úplně sklopnou podél stěny, která se zvedne jenom před stolováním a zdola se podepře do vodorovné polohy vzpěrou.

Horní skříňky kuchyňské linky necháme otevřené, čímž opticky dosáhneme rozšíření prostoru - a bude to i praktické, protože nám opět nebudou překážet otevřená dvířka. A když dvířka, tak posuvná, případně zvedací.

U ledničky podle potřeby přizpůsobíme otevírání dveří na levou nebo pravou stranu. Pokud vybíráme novou, i tady každý centimetr hraje roli; koupíme proto ledničku širokou 50 cm, nikoliv 60.

-ag-Foto: Archiv In, EWE, Ikea