Kde je v malé místnosti většinou vždycky místo? Především na stěnách a potom v rozích. Obojí bývá nevyužité, a obojího by proto bylo v malém kuchyňském koutě třeba maximálně využít. V rohu se setkáváme často přímo s plýtváním místem. Když ale využijeme různých možností, které nám moderní interiér dává, najednou budeme mít v kuchyni o mnoho více místa a budeme se tady cítit lépe.

Spotřebiče především vybíráme co nejužší - chladničku 50 cm, myčku třeba stolní, mikrovlnná trouba může být pro úsporu místa umístěná na konzolách na stěně nad pracovní deskou.

Pracovní desku umístíme výše – jednak se nám bude lépe pracovat, jednak pod ní zbude daleko více místa; ať už ve skříňkách, nebo v otevřených regálech.

V malém prostoru se někdy musí udělat všechno na míru. Někdy ale vystačíme s tím, co najdeme v obchodech, jen musíme dobře vybírat a jednotlivé korpusy promyšleně sesazovat.

Místo v rozíchZaměříme se na rohy, které bývají často „hluché“. Může tady být dřez nebo rohová skříňka či přes roh umístěná varná deska.

Rohové mycí centrum – dřez s odkapávačem nebo dvojdřez – má přizpůsobený, většinou lichoběžníkový tvar. Dbáme o jeho správné nasvícení.

Rohová skříňka se vyplatí, i když je trochu dražší, je to dobrá investice. Maximálně využívá každý centimetr místa, má dokonalé vnitřní uspořádání, vysouvací koše, a pohodlně se otevírá. Nemusíme se shýbat a pracně hledat v koutech nádobí, máme dokonalý přehled i o tom, co je uloženo v nejzazším koutku.

Rohová varná deska je opět promyšlený spotřebič. Do rohu se dá zabudovat i celý sporák (a nad něj samozřejmě tvarově přizpůsobený odsavač par).

Místo na stěněVelký kus stěny nám často zabírají věčně otevřené dveře do kuchyně. Pokud se opravdu skoro nikdy nezavírají, vysadíme je a nahradíme skládacími; a získáme navíc právě to místo za nimi. Tuto uvolněnou kuchyňskou stěnu můžeme nyní osadit 15 - 30 cm hlubokým (podle místa) celoplošným regálem. Do malého prostoru kuchyňského koutu je dále ideální také využít závěsné programy všeho druhu.

-ag-Foto: Kuchyně Hanák, archiv