V kuchyních se dávno zabydlel a ještě zde zřejmě i zůstane kovovo-skleněný techno vzhled, stejně tak jako podobně čistý, strohý a „uklizený“ minimalismus v tvarech i barvách. A do popředí se dostává ještě něco dalšího – stále větší luxus. Nejen dražší, sofistikovanější spotřebiče s mnoha a mnoha funkcemi, ale také krásné a dokonalé materiály. Proměna vzhledu se dále ubírá směrem k tmavým barvám, které navozují pocit elegance a nákladnosti. A jsou tady i velké kontrasty matných a vysoce lesklých materiálů. Stále více se prosazují na kuchyňském nábytku leštěné dřeviny s krásnou kresbou.

Do kuchyní se bude vracet vzhled luxusu, jako vystřiženého ze starých tmavých obývacích pokojů 30. - 50. let, kdy na masivních sekretářích a knihovnách dominoval leštěný ořech. A ten se nyní nachází v kuchyni - společně s dalšími, do vysokého lesku upravenými dřevinami doprovázenými umělým nebo pravým kamenem na pracovních plochách.

Výsledek je stejně noblesní – s tím podstatným rozdílem, že nejsme v tehdy nejvíce „nóbl“ místnosti domu (obývacím pokoji nebo salonu s háčkovanými dečkami), ale v kuchyni, tehdy důkladně zavřené před návštěvami a o mnoho stupňů obyčejnější. Kuchyně dneška se už dávno dokonale otevřela pohodlnému pobytu obyvatel i návštěv, reprezentaci i společenskému posezení.

Na kuchyňském nábytku se málokdy vyskytuje masivní dřevo, ale jsou tady dokonalé dýhy nové generace, přírodní nebo tzv. aro (alpi) dýhy. Výsledek je pozoruhodný, zejména v doprovodu dalších materiálů, jako je umělý nebo přírodní kámen.

Elegantní černá v mnoha obměnáchPozorujeme-li černou barvu na pracovní desce, vidíme, jakými zásadními vzhledovými proměnami prochází v různých úpravách. Právě u černé barvy, která ještě není na kuchyňské desce tak úplně obvyklá, ale která navozuje dojem luxusu, je velmi viditelné, jak se barva a dojem z ní mění obměnou povrchu – leštěním do různého stupně hladkosti, nebo naopak ponecháním matného povrchu či jeho strukturováním.

Kámen v odstínu „nero assoluto“ je černočerný, pokud je kámen lehce vyleštěný. Když se ale dotáhne do vysokého lesku, pracovní plocha se prosvětlí tím, jak se v ní všechno odráží takřka jako v zrcadle. Pokud se povrch ponechá naopak neleštěný, černá tmavne. Je tady ale ještě další, velmi módní možnost. Povrch desky zůstává hrubý a černá přitom přechází v šedivou tím, jak se objevuje a vyniká spousta malých nerovností a plošek, které vždy jinak a v jiném úhlu odrážejí nebo pohlcují světlo. Takováto varianta je poněkud náročnější na údržbu, ale vzhledově zcela originální.

-ag-Foto: Sirius