Máme krásný ubrus, ale jenom do chvíle, než se na něm celá rodina naobědvá. Pak nastává věčné rozhodování co dělat, aby byl hezký ubrus vidět, ale aby se přitom neumazal. A hledání možností, co mezi něj a talíř položit, aby to vypadalo elegantně. Plast, korek, dřevo, bambus, trávy, proutí, textilie – podložky, podtalířníky a prostírání všeho druhu zkoušíme a zase zavrhujeme. Jedno se nehodí k nádobí a ubrusu, druhé se špatně udržuje. Jaký zvolit materiál těchto podložek, prostírek neboli tzv. anglického prostírání, aby se daly lehce udržovat, a současně byly esteticky na výši?

Většinou se to bohužel vylučuje – plastové prostírání s pestrobarevnými obrázky palem nebo koťat dokonale umyjeme v myčce nebo saponátem, ale na stole se na ně dívat chceme málokdy. Prostírání z přírodních materiálů, jako jsou trávy nebo sláma, se špatně udržuje, protože ve spárách a mezerách mezi proplétanými stébly se drží špína. Když prostírání důkladně vypereme, zase se často zkroutí a ztratí tvar.

Přírodní hladké materiály jsou v tomto ohledu trochu lepší, jako třeba povrchově ošetřený korek. Na přírodním korku se časem zase objeví mastné skvrny.

Vyzkoušet pod talíře můžeme lehká a poměrně tenká bambusová obdélníková krájecí prkénka; dobře se myjí, jsou odolná a hezká. Pěkným řešením může být i podložka na suši, z hladkého leštěného bambusu pospojovaného provázky.

V obchodních řetězcích zase můžeme prozkoumat další nabídku – sestavu různě velkých podložek pod talíře a talířky pod názvy jako „kávová souprava“, jídelní souprava a podobně. Na výběr jsou většinou nikoho neurážející temné barvy, jednoduché abstraktní kresby (stébla trávy, schematický květ) a „kávová“ barevná kombinace černé, temně hnědé a světlejší hnědé.

Pokud nás hledání toho správného prostírání unaví a rezignujeme, můžeme si velmi jednoduše vyrobit doma rustikální jutové prostírání: vystřihneme příslušné obdélníky, které dva centimetry od okraje obšijeme ažurou - vytáhneme jednu nebo dvě nitě, obroubíme jednoduchým stehem hnědou bavlnkou nebo slabým provázkem. Konce roztřepíme.

-ag-Foto: www.isifa.com, Stonebridge