Je to pořád dokola - stačí delší vaření a přitom několikrát opakovaný proces mytí rukou - a večer jsou ruce ošklivě vyschlé. Suché pokožce rukou nejvíce pomůže pracovat v rukavicích, nepřehánět to s detergenty a mytí nádobí přenechat myčce. U dřezu máme mít nejlépe jemné tekuté mýdlo s přísadou chránící pokožku rukou.

Od nejhoršího k nejhygieničtějšímuJak si v kuchyni při vaření sušíte ruce? Do utěrky, nebo jste investovali do elektrického vysoušeče? Nejméně vhodné je utírat si ruce do utěrky, ta musí být vyhrazena vždy jen na utírání nádobí! Stejně tak jako máme žínku na nádobí a jinou na otírání pracovní plochy. V kuchyni si máme v nejhorším případě utírat ruce do speciálního textilního kuchyňského ručníku, který je menších rozměrů než koupelnový. Musí být ovšem pořád v dosahu pracovní plochy, musí být zavěšený a nemá se povalovat na pracovní desce. Je potřeba jej vyvařovat a žehlit. Lepší je utírat si ruce do papírových ručníků, které máme v zásobníku na stěně, a vůbec nejhygieničtějším se jeví elektrický osušovač rukou. Zprofesionalizujte svoji kuchyni v tomto směru, vyplatí se to.

Krémy a balzámy uschovejte v kuchyňské zásuvce pod pracovní deskou, měly by být stále po ruce. Běhat do koupelny se pořád nechce, a tak se na ošetření rukou zapomíná.

Práce v rukavicíchPracovat v gumových rukavicích je někdy nepohodlné – navíc v silnějších ztrácíme cit v rukou, musíme tedy koupit slabší, které ale musí dokonale padnout. Tipem pro někoho jsou rukavice přibalované k barvám na vlasy, ty jsou ovšem slabé a nepadnou vůbec – nehodí se proto na mytí slabého skla, ale při omývání obkladaček a podobně. K některým dražším vlasovým barvám už ovšem přibalují výrobci dokonalé rukavice, skoro chirurgické, velmi pevné a skvěle padnoucí. Zkuste je pak vyzkoušet v kuchyni.

Ošetříme pokožku rukou také před pracíPřed mytím nádobí bez rukavic také napustíme kůži rukou balzámem a pak lanolínovým krémem – chybou je jít ponořit do saponátu již předem vysušené a popraskané ruce. Ošetříme je raději předtím a samozřejmě i po práci.

-ag-Foto: www.isifa.com