Řeklo by se, že ten, kdo neumí vařit, má kuchyni lehce ošuntělou a nezařízenou, protože ji nepříliš používá. A dokonalý kuchař či kuchařka kuchyni drahou, supermoderní a bezchybnou. Ale není tomu tak vždy.

Leckdo si pořídí krásnou kuchyni, kde je všechno perfektní, naleštěné, ale najednou se zarazí – nepřehnal to s tou investicí? Co tady bude dělat, když neumí vařit a namaže si tady jen rohlík a uvaří kávu? Až když mu firma sestaví moduly dokonalého designu, uvědomí si, že kuchyni plánoval ne podle potřeby, ale podle módy, a protože je to tak krásné a ladí to se zbytkem bytu nebo domu. Tak se buď přihlásí do kurzu vaření – anebo má kuchyni jenom jako elegantní doplněk bytu.

Anebo může nastat obrácená situace – vlastníte kuchyni starou, do které neinvestujete právě proto, že se tady nezdržujete a prakticky nevaříte. To se ale rychle může změnit. Přijdete přípravě pokrmů na chuť třeba tak, že jednoho dne k vám vrazí parta kamarádů a hned se shánějí po kuchyni, protože každý z nich má v úmyslu uvařit nějakou tu svou specialitu. Zůstanou tam trochu bezradně stát, protože nedokážou najít ani cedník.

Když se takový gastronomický nájezd přátel do kuchyně opakuje, nedá nám to a dokoupíme alespoň potřebné nádobí a náčiní. A začínáme od nich pomalu odkoukávat kuchařské postupy, technologii, tipy a osobité finty. Vaříme společně, až si časem všimneme, že se naše umění dramaticky zlepšilo a že snad vařit opravdu umíme. Tedy rozhodně více než na začátku - zvládneme z italské kuchyně více než nakrájet mozzarellu s rajčetem a polít to olejem s bazalkou a z kuchyně čínské rozeznáme více nuancí než nakrájené maso s pórkem hozené na wok. Pokud vás to chytlo tak, že si chcete znalosti rozšiřovat, nikdy k tomu nebylo více příležitostí a nikdy nebyla vhodnější doba. Vzhled a zařízení kuchyně vylepšujeme a postupně si rozšiřujeme repertoár jídel; jdeme na to extenzivní metodou sbírání receptů a nákupem kuchařských knih. Nebo se lze vydat cestou intenzivní a přihlásit se do kurzu vaření.

Finty a umění vařit většinou okoukáme jen od živého kuchaře. Možností je více než dost. Kuchařské kurzy pořádají i některé vyhlášené restaurace nebo hotely, někdy můžete šéfkuchaře pozvat i domů, kde bude učit vařit kroužek námi sezvaných přátel.

-ag-Foto: www.isifa.com