Po různých domácích receptech a návodech na vaření piva v běžném hrnci přišel na trh v ceně něco málo pod 3.000 korun domácí pivovar - mikropivovar. Vypadá trochu jako rychlovarná konvice, ale tím podobnost končí. V jeho výbavě je všechno, co budete k výrobě piva potřebovat. Sada „domácího mikropivovaru“ obsahuje fermentační nádobu s víkem a pípou a dále náčiní k vaření piva nezbytné - hustoměr, míchačku, kvasnou zátku, teploměr, redukci sedimentu, stáčeč, odměrku na cukr, karbonové tablety.Dále v balení najdeme potřeby na lahvování - zátkovač, zátky a lahve. A nechybí ani VHS kazeta přiložená k příručce s návodem k použití. A nakonec je tady to, z čeho vlastně budeme zlatavý mok vařit – a to je koncentrát s pivními kvasnicemi, obsahující slad, výtažky chmele a pivovarské kvasnice. Až jej spotřebujeme, koupíme si další, což nás vyjde asi na 270 korun. Vybírat se dá z typu piva plzeňského, stout, bavorského a dalších.

Pokud jde o pivo, mělo by se ze zdravotního hlediska pít co nejvíce kalné, s vysokým obsahem kvasnic, což dodává tělu hodně blahodárných látek (například mnoho vitamínů skupiny B).

Aby nepřevážila negativa, musí se pít malé, přiměřené množství. Podle výzkumů při velmi mírném pití kvalitního piva nastávají přínosné pochody v těle. Klesá tlak, zrychluje se metabolismus, zlepšuje se stav kůže a například i nervové soustavy. Při nadměrném pití se ovšem vše mění, negativa rychle převažují, a to v závislosti na počtu denně vypitých piv. Přichází obezita, ruku v ruce s tím potíže s hladinou krevního cukru a cholesterolu, hypertenze a samozřejmě i důsledky vysoké hmotnosti, jako zátěž na klouby. Pivní břicho vychyluje postavu a extrémně zatěžuje páteř, což vede k bolestem v různých úsecích páteře a jejímu poškození při dlouhodobé nadváze až obezitě. A když přidáme problémy s játry a dalšími orgány, je zřejmé, že pivní tlouštík dokáže postupně tělo kompletně zničit.

Ale rychle od těchto chmurných důsledků nadměrného pití piva zpět k jeho blahodárnému působení v malém množství. A k jeho domácí výrobě. Je to lákavé a nezvyklé dát rodině ochutnat pivo vlastní výroby. Vlastnoručně stáčené a s vlastnoručně nalepenými etiketami. Při výrobě se musí zachovávat dokonalá hygiena, protože se pracuje s živými organismy. Z přiloženého koncentrátu uvaříte něco přes 20 litrů vrchně kvašeného piva. A není to rozhodně nápoj určený k rychlé spotřebě – pokud se vám pivo povede, pak ho stočené do lahví můžete skladovat až rok.

Mikropivovar se může stát i neotřelým vánočním dárkem, máte-li ve svém okolí nějakého milovníka tohoto zlatavého moku.