Starý dobrý a praktický papiňák

Starý dobrý a praktický papiňák

Jak víme, to nejméně úsporné je vaření bez pokličky, zatímco na druhém pólu úspornosti stojí evergreen, hrnec prověřený lety –...

Jak víme, to nejméně úsporné je vaření bez pokličky, zatímco na druhém pólu úspornosti stojí evergreen, hrnec prověřený lety – starý dobrý „papiňák“. „Starým“ máme na mysli stáří vynálezu, nikoliv konkrétního hrnce – naopak. Rozhodně by se nemělo vařit v letitém, hliníkovém papiňáku se zpuchřelým těsněním a jednou pojistkou – ten může být nebezpečný. Na mysli máme hrnec nový, nerezový – ušetříte a zlepšíte kvalitu potravin; jídlo si zachová svoji chuť, což je důležité jak u masa, tak zeleniny.

Francouzský fyzik Denis Papin tlakový hrnec vymyslel již v roce 1679 pod názvem degestr – a nejprve s ním vůbec neprorazil. Papin vyrobil hrnec s pevně přiléhající poklicí, takže se uvnitř během vaření vytvořil vyšší tlak; voda se tak začala vařit při vyšší teplotě než normálně, kdy činí bod varu známých 100 °C. Výbuchu hrnce zabraňoval bezpečnostní ventil, který se během let stále zdokonaloval.

Tlakový Papinův hrnec se ale začal běžně používat k vaření za mnoho let, až začátkem 20. století. Jeho čas pak přišel zejména za druhé světové války a po ní, kdy bylo nutné šetřit uhlím a dřevem. Vaření v „papiňáku“ totiž podstatně zkracuje dobu varu. Druhá polovina 20. století pak už tlakovému hrnci patřila.

Vaření v něm je opravdu úsporné – kromě času se šetří i energie, a tudíž naše peníze. S dnešním moderním hrncem se ušetří až 40 % elektřiny a asi 30 % času proti vaření stejné potraviny v obyčejném hrnci.

Dnešní hrnce z nerez oceli mají kromě ventilu ještě další pojistky a také regulátory tlaku. Běžné je trojí zabezpečení (kromě bezpečnostního a provozního ventilu je zde také další pojistka zabraňující otevření před vypuštěním tlaku). Hrnec má mít všechny potřebné atesty z hlediska materiálu i funkčnosti. Vyrábí se nejvíce o objemu čtyř nebo šesti litrů a vařit v nich můžeme na všech typech varných desek i sporáků včetně indukčních plotýnek. Ceny se pohybují přibližně od 1.500 do 3.000 korun.

-ag-
Foto: www.isifa.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

děti

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na rekonstrukci kuchyně?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce kuchyně,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Obložení kachliček, Výroba kuchyňské linky, návrh a výroba kuchyňské linky.