Komu k domácímu vaření piva nestačí obyčejný „minipivovar“ koupený v obchodě, chce začít experimentovat a naučit se více, začíná shánět informace, jak na to, co všechno bude potřebovat a jaké jsou ty správné postupy. Informací o domácím vaření piva není u nás příliš (což je u světových rekordmanů v pití piva možná divné), a tak se musí začít hledat v zahraničních pramenech, knihách a příručkách.

U naší pivní velmoci dokonce ani není ještě český název pro domácí vařiče piva, takže se to buď takto tříslovně opisuje, anebo je tady homebrewář. Ano, když si doma pivo poprvé uvaříte, stanete se domácím homebrewářem. To je už poměrně zažitý termín pro ty, kdo se vařením piva doma zabývají.

A tak jednoho dne v prádelně nebo jiné technické místnosti domu náhle máte příslušné nádoby a celý malý domácí pivovar. I vaše kuchyně se následkem toho náležitě promění – přibudou zasklené police s krásnými půllitry, sbírka kameninových podtácků, a možná i staré reklamní tabule a sbírka ohříváčků. Na kuchyňském okně stojí sklenice s utopenci a naloženým sýrem - celá kuchyně získala takový nostalgický šmrnc, který vypovídá o tom, že tady někde v domě se vaří pivo.

Podle zákona si každý u nás smí uvařit 200 litrů piva na hlavu (nad toto množství byste museli zaplatit spotřební daň). Pokud se na domácí vaření piva chcete vrhnout, většinou asi budete vařit domácí český ležák, ale kdo dosáhl vyšší dokonalosti, pouští se i do vaření jiných druhů.

Budete shánět slady, mladinové koncentráty, chmel a kvasnice. A budete hledat informace a vyměňovat si zkušenosti s jinými vařiči piva, nastane zkoušení a experimentování. Největší nadšenci si někdy dokonce sami připravují i slad, který dává pivu charakteristickou chuť. Není to právě jednoduché; celý proces zahrnuje naklíčení ječmene, náročné sušení a zbavení zrna klíčků.

Dokonce se můžete přihlásit i do kurzu vaření piva, na kterém si vyzkoušíte profesionální zařízení, které doma k vaření tohoto moku nemáte k dispozici.

Kurzy domácího vaření piva začala pořádat například v Praze Střední průmyslová škola potravinářských technologií.

-ag-Foto: www.isifa.com

Související článek:Podivné nápoje našich předků – pitelné i dnes