Pokud bydlíme v bytě či domě delší dobu, je třeba čas od času mnohé opravit či vyměnit, předměty a zařízení, které užíváme hodně často, dokonce nahradit jinými. Velmi intenzivně nám slouží i kuchyně, nevyhnutelně je tedy po čase nutné ji zrekonstruovat.

Radikální, nebo kosmetická změna? Na začátku bychom se měli rozhodnout, do jaké míry budeme prostor i vybavení měnit. Jestliže u skříněk nedoléhají dvířka, pracovní deska je poškrábaná a korpus celkově opotřebený a nevzhledný, nemá smysl linku opravovat, protože dosažené změny by měly pouze vnější kosmetický charakter a na celkovém funkčním stavu linky by se nic nezměnilo. Navíc, naše potřeby a nároky se léty mění, a jestliže máme linku starou patnáct či více let a ještě k tomu klasickou sektorovou, může být rekonstrukce příležitostí zařídit a vybavit kuchyni podle našich představ. Novým uspořádáním získáme více prostoru, lepší pořádek, a tím i větší pohodlí při vaření. Opomenout nesmíme ani vyšší estetickou hodnotu prostoru.

Samostatná kuchyně Prvním krokem jsou nezbytné stavební úpravy, které zčásti závisí na stavu našeho domu či bytu. Znamená to v případě nutnosti vyměnit rozvody vody, případně plynu a elektřiny a nainstalovat přípojky pro všechny spotřebiče. Musíme se také rozhodnout, zda ponecháme kuchyni jako samostatnou místnost, nebo ji spojíme s obývacím pokojem, pokud tomu tak již není. Jestliže je kuchyně samostatná a nechceme nebo nemůžeme odstranit dělicí zeď, stále máme šanci vylepšit kromě estetického vzhledu i ergonomické uspořádání, například častý nedostatek panelákových kuchyní – nevhodné umístění dřezu a sporáku. Uspořádání jednotlivých ploch by mělo kopírovat postup při přípravě jídla. Na začátku by měla být spíž a lednice, dále odkládací pracovní plocha na potraviny, pak dřez na očištění a omytí, další menší pracovní plocha na zpracování potravin, a pak sporák, který by neměl být příliš daleko od dřezu. Za sporákem by mělo zůstat ještě alespoň 30 cm místa.

Společný obytný prostor Jestliže se rozhodneme pro spojení kuchyně a obýváku, musíme vzít v úvahu možná pro i proti. Velký obytný prostor je dnes moderní, ne každému ale musí nezbytně vyhovovat. Je příjemné mít při vaření kontakt s ostatními členy rodiny, na druhé straně ale musíme počítat s tím, že i ty nejmodernější spotřebiče jsou přece jen hlučné a mohly by rušit hudbu či sledování televize. Obtížný by mohl pro někoho být i pach připravovaného jídla, který také nelze často zcela odvětrat. Další možnou nevýhodou jsou i větší nároky na úklid, v otevřené kuchyni nelze nechat nepořádek. Použité nádobí může sice skrýt dostatečně velká myčka, ale to není všechno. Pokud to tedy prostor dovolí, je vhodné oddělit kuchyni a obývací pokoj pultíkem o málo vyšším než pracovní deska, který menší nepořádek dokonale skryje. Multifunkční obytný prostor je také náročnější i na zařízení interiéru. Nábytek v celé místnosti by měl ladit, nebo být ve vhodném kontrastu.

Design interiéru V jakékoli kuchyni je pak důležitá také četnost použitých materiálů, jejich povrchová úprava a barevné ladění. Jestliže se rozhodneme prostor sjednotit v jedné barvě dřeva, nemusíme mít ještě vyhráno, protože i tak může celek působit fádně, stejně jako příliš kovu a skla. Vhodným akcentem by mohly být citlivě vybrané textilie a doplňky, případně květiny. Podle toho vybíráme i spotřebiče, nabídka je široká od smaltovaných až po luxusní retro nebo titanové, samozřejmostí by mělo být jejich zařazení v třídách nejnižší energetické náročnosti.

Poraďte se s odborníkem Z výše řečeného vyplývá, že rekonstrukce kuchyně je značně složitá a současně také i celkem finančně náročná záležitost. Neměli bychom se tedy inspirovat u známých, protože kuchyně je ryze osobní záležitost a měla by být takzvaně šitá na míru. Je velmi vhodné poradit se s odborníkem, ať už samostatným designérem nebo pracovníkem kuchyňského studia, kterému sdělíme svoji představu, finanční limit a také způsob života, zda žijeme sami, či máme rodinu, malé nebo velké děti, stravujeme se více doma nebo venku a podobně. Odborník nám poradí i s výběrem nábytku a spotřebičů, případně podlahové krytiny, svítidel a podobně, a především předejde možným chybám a omylům, kterých bychom se mohli my sami dopustit a jejichž důsledkem by bylo prodloužení doby úprav a případně i vyšší finanční náklady.

Dana D. DaňkováFoto: www.isifa.com, HVT interiery