K silvestrovské večeři a noční oslavě většinou sedáme o nějaké to deko nebo kilo těžší po vánočním hodování, a nedá se říci, že tedy úplně hladoví. Celý den ochutnáváme zbývající cukroví, nějaký ten chlebíček a tak pořád dokola. Večerní menu by tedy mělo být spíše lehké, výrazných chutí, ne moc tučné a hlavně překvapivé. Měli bychom leccos spíše jen ochutnat než se přesytit. A dalším úkolem je také dobře vybrat alkohol a správně jej zkombinovat.

Pokud slavíme každý rok tradičně, tak všechny typické silvestrovské pochutiny důvěrně známe – víceméně se opakují. Jednohubky, pomazánky, chlebíčky, salámy, šunka... a k tomu hodně piva, vína, lihovin i nezbytného šampaňského.

Co ale může být zajímavé a pro mnohé překvapující – vyzkoušejte výborné sýry zapíjené samozřejmě také výborným vínem. K vínu kupme ovčí kaškaval, dobrou goudu, dobře uzrálý kvalitní sýr s modrou plísní a – parmazán! Koupit můžeme levnější, ale výbornou italskou variantu – Grana Padano, i Italové po ní běžně sáhnou. Malé kousky průběžně uždibované z misky a zapíjené vínem jsou výborné.

Se sladkostmi to raději nepřeháníme stejně tak jako se sladkým alkoholem. Spíše se zaměříme na dekorace. Pokud je společnost opravdu veselá, můžeme vyrobit třeba dort plný Simpsonů, k čemuž využijeme kulatého jedlého papíru s příslušným obrázkem. Také si můžeme pořídit velké plastové číslice, které se zapíchnou do dortu, a složíme z nich nadcházející letopočet.

A ještě dva tipy na něco k pití – první k navození nálady, druhý k rannímu vystřízlivění.

Hořící punčEfektní překvapení o půlnoci nebo po ní: servírujeme na stůl v ohnivzdorné nádobě. Připravíme jej následovně:

V hrnci (ještě působivější bude kotlík) necháme zahřát 1 litr bílého a 1 litr červeného vína, 400 g cukru a 200 ccm araku. K ohřátému nápoji potom přilijeme asi 3 dl bílého rumu. Postavíme na stůl a před podáním zapálíme. Až se na dosažený efekt vynadíváme, začneme nalévat do sklenek.

Ranní životabudič: Caffé corettoRáno nebo časně k ránu si dáme Caffé coretto; v překladu je to „opravená káva“. Opravujeme ji nejrůznějšími destiláty i nealkoholickými sirupy s výraznou příchutí (vanilkový, oříškový). My při této příležitosti do šálku silného espresa přimícháme lžičku bílého rumu. Po zamíchání ochutnáme a případně ještě přisladíme.

-ag-Foto: www.isifa.com