Hodláte se opět pustit do velkého vánočního pečení? Pak nezapomeňte dokoupit všechno, co nám ulehčuje a zrychluje namáhavou práci, kterou pořád ještě domácí pečení vánočního pečiva určitě představuje. A také drobnosti, které nám pomohou hotové výrobky nazdobit, dokončit.

Do první skupiny patří dostatečné množství pečicího papíru, fólií, alobalu, nezapomeneme také koupit nové silikonové stěrky. Chybět by nám neměla různá vykrajovátka, zdobítka, ruční lisy na zdobení krémy a také struhadélka na čokoládu.

Dobrou větší investicí je potom samozřejmě jakýkoliv multifunkční přístroj, který nám pomůže s namáhavou prací, jako je hnětení těsta, mletí ořechů, kokosu i mandlí, ale také se šleháním a třením krémů.

Vybavit se musíme pečicími plechy - máme jich opravdu dost?

Pečicí papír rozhodně přikoupíme do zásoby. Tip: místo papíru na pečení můžeme použít neslazené plátky z jedlého papíru; těsto se při pečení s jedlým papírem spojí.

A potom ještě - čím budeme pečivo potírat? Klasickou husí mašlovačku najdeme už v obchodech jen sporadicky, nahrazují ji různé štětce a štětečky, silikonové mašlovačky. Pečivo můžeme potírat také novou propláchnutou houbičkou.

Formy a formičkyMáte stále ještě ty nejstarší, které si pamatujete i z dětství? Kousky po babičce či prababičce – vykrajovátka lehce deformovaná, formičky začernalé... ale právě proto, že pamatují tolikeré Vánoce mnoha generací dětí v naší rodině, je nikdy nevyhodíme a každý prosinec je znovu vytahujeme ze zadních polic spíží. Na druhé straně formy

a formičky lehce zestárlé, ale bez patiny a nostalgie pomalu vyměňujeme za moderní, ekologické.

A tak formičky na rohlíčky, pracny, muffiny jsou dnes silikonové, kremrole a trubičky nerezové, velké formy mají antiadhezivní povrch.

Dekorační drobnůstkyZapomenout nesmíme ani na drobnosti, které cukroví a dorty zkrášlí: cukrářské košíčky a cukrářské posypy. Mezi posypy patří barevná srdíčka, hvězdičky, stříbrná a čokoládová srdíčka, máček a rýže všech barev, spousta různých zlatých a stříbrných perel, perliček a konfet.

Existují také sady pomůcek na výrobu marcipánových růží – různá vykrajovátka ve tvaru lístků a květů nám z marcipánové hmoty (také ji můžeme koupit hotovou) pomohou rychle vytvořit efektní dekorace na dezerty.

-ag-Foto: www.isifa.com