Už jistě víte, které druhy toho nejoblíbenějšího vánočního cukroví to u vás letos vyhrávají, co si který člen rodiny přeje a co tedy rozhodně všechno musíte upéct. Máme pro vás navíc několik velmi tradičních, starých tipů na vánoční pečivo. S některým se musí začít v předstihu, jiné zvládnete chvíli před Štědrým dnem.

Pečeme 3 – 4 týdny předem: Perníčky ze ZálezlicSuroviny: 80 dkg hladké mouky, 30 dkg cukru, 4 vejce, 4 lžíce tuku (z toho 2 lžíce másla a 2 sádla), 4 lžíce medu, půl sáčku perníkového prášku, 1 sáček perníkové koření.

Postup: zpracujeme těsto, necháme nejméně přes noc odležet. Potom na vále rozválíme a vykrajujeme různé tvary. Klademe je na plech pokrytý pečicím papírem dále od sebe (pečením se zvětší a vyskočí do výšky). Perníčky pečeme při 170 °C v předehřáté troubě asi 5 až 8 minut, do jemně zlatova. Po vyndání z trouby ještě na plechu rychle perníčky přetřeme rozšlehaným vajíčkem, budou se pak krásně lesknout.

Pečeme 10 – 14 dní předem: Medové koláčkySuroviny: 60 dkg hladké mouky, 30 dkg cukru, 10 dkg hery, 6 lžic medu, 2 vejce, 2 lžičky sody.

Postup: Do rendlíku dáme rozpustit cukr, tuk, med, vejce. Když je směs horká, přidáme 1 lžičku sody. Až poté směs zhoustne, ihned do ní vsypeme 30 dkg hladké mouky. Na vále vypracujeme těsto, ze kterého vykrajujeme menší kolečka. Klademe je na plech dále od sebe (pečením se hodně zvětší) a pečeme v předehřáté troubě při 160 – 170 °C do světle zlata. Po upečení jsou koláčky hodně tvrdé, změknou až za několik dní po slepení. Slepujeme je ořechovou nebo kakaovou náplní a povrch polijeme čokoládovou polevou, dekorujeme mandlí nebo lískovým oříškem.

Ořechová náplň: Utřeme 20 dkg másla, 14 dkg jemně strouhaných ořechů, 10 dkg cukru a lžíci rumu (nebo pár kapek tresti).

Kakaová náplň: Utřeme 20 dkg másla, 1 – 2 lžíce kakaa, 10 dkg cukru, lžíci rumu (nebo pár kapek tresti).

Pečeme týden předem, ale také třeba na poslední chvíli: Lomnické kroužky (recept od prababiček)Suroviny: 56 dkg hladké mouky, 28 dkg změklého tuku (máslo, hera), 10 dkg mletých ořechů, 2 dkg droždí, troška mléka.

Postup: Na vál nasypeme mouku, smícháme s ořechy, tukem, přilijeme droždí v trošce mléka. Případně přiléváme mléko, až se těsto spojí a je vláčné. Vytvoříme z něj delší šišku, ze které odkrajujeme plátky. Z nich rukou vyválíme „žížalky“ o průměru asi 1 až 1,5 cm. Spojíme jejich konce a vzniklé kroužky klademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečením se kroužky trochu zvětší. Pečeme je při 160 – 180 °C, odhadem asi 8 – 10 minut, pouze do světle žluta. V misce smícháme v poměru 3:1 vodu a rum. Kroužky namáčíme jeden po druhém a ihned je obalujeme v moučkovém cukru. Necháme je proschnout na tácech a poté naskládáme do papírové krabice.

-ag-Foto: www.isifa.com