Modrá kuchyně nebývala ještě v nedávné době příliš častá, tato barva tu byla taková podivná. Ložnice blankytně obláčková, dětský pokoj lehce do šmolkova - proč ne, ale modrá kuchyně?

Podíváme-li se trochu do historie, kuchyňské linky začátkem 60. let rozhodně modré nebývaly, to spíše neslané, nemastné, našedlé, špinavě bílé; modrá by byla příliš nápadná. Pak rychle ale přišla móda výrazných plastů, a s tím i ostře červené a oranžové kuchyně; modré opět ne, ta by byla příliš nevýrazná, málo dynamická pro tuto dobu.

Někdy v 70. letech pak dorazila móda interiéru rustikálního – a výsledkem někdy bylo, že když se tehdy vešlo do kuchyně, jako bychom se ocitli v jednom velikém cibuláku. Všude kolem nás, kam se pohlédlo, byl jenom cibulákový vzor, v různých velikostech, různě zvětšený nebo zmenšený, podle toho, na čem se vyskytoval. V největším zvětšení byl na závěsech (a to na oknech i na závěsu, který odděloval kuchyňský kout a předsíň nebo pokoj), potom na ubruse a nejhorší pokleslá forma na nás číhala v kredenci, kde byly naskládané „módní“ plastové mísy všeho druhu s cibulákovým vzorem. Také zapékací mísy byly cibulákové a dokonce i sady hrnců a pánví s bílým smaltem na sobě měly opět vzor cibulek. Ale tím to nekončilo, ještě tady byla přece cibuláková zástěra i chňapka a textilní i papírové ubrousky a také dokonce papíry v kredenci s tímto dekorem.

Všechno to bylo většinou v nepříjemně ostře modré. A v tom všem nepřehlednu to nejvzácnější, co tady mělo vynikat jako třešnička na dortu - pravý krásný a klasický porcelánový cibulákový servis – zde naprosto zanikalo v množství zvětšených agresivních vzorů a barev.

Proto jeden tip: pokud máme to štěstí a jsme majitelé celého cibulákového servisu, jídelního nebo k tomu i čajového a kávového a všech možných mis a misek, dáme mu vyniknout tak, že jeho elegantní tvary a barvy podpoříme zásadně čistě bílou na textiliích, zejména ubrusech, a dále elegantní ušlechtilou barvou tmavého dřeva: leštěným ořechem nebo načervenalou třešní.

Krásný masivní kulatý stůl s bílým ubrusem a za ním tmavý elegantní prosklený příborník nebo skleník dají vyniknout čajovému servisu na stole a zbytku cibulákového servisu za prosklenými a nasvícenými dvířky příborníku.

-ag-