Modrý kuchyňský interiér se vyskytuje poměrně často; je oblíbený pro svou vzdušnost, klid, který z něj vyzařuje, není agresivní (pokud je barva jemná) a také je i trochu zadumaný, starosvětský, studený.

Modrá barva působí v kuchyni svěže, čistě a hygienicky. Malý prostor rozšiřuje, což se hodí zejména v případě kuchyňského koutu nebo malé kuchyňky. Modrá barva ale také prostor „vylepšuje“ co do představy vzdušnosti a také jaksi „zhodnocuje“; usuzuje se totiž o ní, že vyvolává pocit luxusu, luxusních výrobků.

Velmi elegantní je kombinace modré a nerez. A to v jakémkoliv provedení: tmavý leštěný kuchyňský korpus a k tomu matný hliníkový povrch úchytek a baterie (a třeba i dvířek chladničky a trouby). Anebo zase naopak – světlounce, nebesky či pomněnkově – modrou (tentokrát v matném provedení) doplňují kontrastní lesklé chromové doplňky, které poměrně nevýraznou bleděmodrou rozsvítí. Docela zajímavá kuchyně se dá vymyslet v kombinovaných plochách lesklé a matné světlomodré. Anebo „šachovnicová“ kuchyně, kde se na předních stranách dvířek a korpusů střídá bleděmodrá, tmavomodrá a šedomodrá. Místo úchytek se v tomto případě uplatní dlouhá lišta nebo neviditelné otvírání, takže vyniknou dlouhé, ničím nerušené plochy.

Samozřejmě není modrá jako modrá, a tak je něco zcela jiného superlesklý moderní tmavomodrý nábytek v temném inkoustovém odstínu nebo jemně obláčková modrá na historizujících dřevěných skříňkách, doplněné záclonkami, talířky na stěnách a třeba i starým příborníkem. Záleží i na nuanci odstínu, ten právě určuje, zda je modrá v kuchyni příjemná, navozuje klidnou atmosféru, uvolňuje organismus, takže je příjemné tady stolovat. Ale stačí sáhnout po špatném odstínu – a modrá náhle do kuchyňského prostředí nesedne, spíše ruší a opravdu nevzbuzuje chuť k jídlu.

To, co by v kuchyni opravdu rušilo, jsou bleděmodré záclony, těm se opravdu vyhneme, světlo by bylo v místnosti nepřirozené, až mrtvolné, což se k jídlu nehodí.

Okno necháme bez záclon nebo je zakryjeme žaluziemi – nejlépe dřevěnými a ještě lépe lehčími bambusovými, velmi odolnými vůči vzdušné vlhkosti a vodě, čehož není v kuchyni nikdy málo.

-ag-Foto: Archiv In