Zlatem lemované talíře, misky a hrníčky jsou sice možná pro někoho trochu přežitkem, ale přesto jdou stále na odbyt. Je pořád dost a dost lidí, pro které pozlacený porcelán znamená jednoduše synonymum slavnostního stolování a cítí se s ním u stolu prostě dobře. A tak opravdu není důvod, proč se mu zejména při slavnostních příležitostech vyhýbat. Důležité je jen dobře vybrat kvalitní výrobek, který se vyznačuje souladem tvaru a dekoru. Na krásném porcelánu třpytícím se zlatem by mělo být servírováno ovšem za prvé něco opravdu dobrého, správně připraveného a potom i elegantně upraveného; slavnostní nádobí si říká o promyšlené nazdobení pokrmu a důmyslnou úpravu; bylo by škoda na něj „plácnout“ třeba beztvaré rizoto bez sebemenších ozdob.

Zlaté okraje talířů navíc dokonale vyniknou a přímo se rozzáří při večeři za světla svící; tehdy zlatem zdobený servis vypadá velkolepě. Známé porcelánky mají do svých výrobních programů většinou zařazenu nějakou tu „zlatou řadu“ s jednoduchými nebo bohatšími zlatými dekory. Pokud uvažujeme o koupi slavnostního porcelánu, obrátíme se nejlépe vždy na značkové prodejny jednotlivých výrobců nebo renomované obchody, kde nám o jednotlivých výrobcích všechno podstatné řeknou. Zejména jakým způsobem je nádobí vyrobeno (zlato pod glazurou, dvojí glazura apod.) a také jak zlatem dekorované nádobí mýt a udržovat. Rozhodně se vyhneme stánkům s podezřelými kopiemi, i kdybychom zamýšleli koupit jediný ozdobný talíř. Ale i v kamenném obchodě by nás měla varovat nezvykle nízká cena. Nekvalitní zlacení se občas vyskytuje například na trochu kýčovitých ozdobných talířích a tácech se středovým obtiskem s rokokovým figurálním motivem obklopeným bohatě zlacenými okraji. Občas se může stát, že takové zlato po čase úplně mizí – omývá se a v horším případě i „ojídá“. Často jednoduše proto, že se jedná o „obyčejný“ zlatý obtisk, dekor není umístěný pod glazurou.

-ag-Foto: Archiv In