Pokud jsme v čištění skvrn, které vznikly při vaření v kuchyni, neuspěli ani se speciálním pracím práškem, vezmeme si na pomoc věci všední a nenápadné, jako je třeba bramborový škrob, kuchyňská sůl (tou posypeme jakékoliv skvrny od tekutin na koberci, sůl do sebe vsákne tekutinu – stejně můžeme postupovat u skvrn na ubruse způsobených červeným vínem) nebo školní křída. Nastrouhanou bílou školní křídou totiž můžeme posypat textilii se skvrnou od rostlinného oleje. Necháme nějakou dobu působit a potom vypereme v pracím prášku a ošklivá skvrna by měla být rázem pryč.

Na mastnotu s pijákemOsvědčená metoda je vsakování mastných skvrn do známého růžového savého papíru. Čerstvé i starší skvrny od rostlinných olejů i másla zkusíme nechat „vsáknout“ do pijáku ze školního sešitu. Podložíme na žehlicím prkně tkaninu jedním savým papírem, druhý položíme na tkaninu. Opatrně a opakovaně žehlíme středně teplou žehličkou.

Jinak čerstvé skvrny od rostlinných olejů můžeme potřít i benzinem a posypat škrobem. Po důkladném zaschnutí vykartáčujeme.

Na vajíčka jdeme rychleČasté jsou také skvrny od vajec, ať už vařených, nebo smažených (tady se skvrna komplikuje, protože se vajíčko kombinuje ještě s olejem nebo slaninou, na které se smaží). Skvrny od syrových i tepelně upravených vajec čistíme rychle, protože bílkovina v nich obsažená po čase nejde vyčistit. Pokud na to zapomeneme, starší skvrny zkusíme potřít ohřátým glycerinem, po půlhodině látku vypereme. Čerstvá skvrna pustí snadněji – pokud na ni půjdeme čpavkem zředěným vodou.

Přestože tyto rady se mohou někomu zdát jako špatný vtip, fungují, stačí to jen vyzkoušet...

-ag-Foto: Archiv In