Víte úplně přesně, co je cikorka? Ano, souvisí to nějak s kávou. Náhražky kávy se vždy popíjely v dobách nouze, zejména během války. V nejednom starém filmu nebo literárním díle se setkáváme například se dvěma nejčastějšími názvy – cikorka a melta. Najednou ale přišel čas, kdy nám vědci říkají, že to není až tak od věci dát si hrníček nebo dva ani dnes, v době širokých gastronomických možností a v době, kdy se regály v obchodech prohýbají pod širokou nabídkou skvělé kávy všeho druhu. V kávových náhražkách jsou totiž obsaženy látky, které našemu organismu prospívají…

Melta je velmi tradiční kávovinovou náhražkou. Vyrábí se ze směsi kořene čekanky obecné, cukrové řepy, ječmene a žita. Co je v této směsi zejména důležité a našemu tělu prospěšné, je kořen čekanky. Přestože je zdravý, dá se říci, že v běžné stravě je velmi obtížné na něj narazit. Čekankový kořen totiž obsahuje inzulin; a ten pomáhá při mnoha potížích: při žlučových kaméncích, při problémech se záněty močových cest, při ledvinových kaméncích, ale také když se přejídáme (zácpa), a naopak při nechutenství.

Dále se musíme zmínit o dalším nápoji, kterým je cikorka. Ta je z historie snad ještě slavnější než melta. Co to tedy bylo a co to je? Zase náhražka kávy, která se vyrábí z praženého kořene čekanky. Cikorka je známá v Evropě už od konce 17. století.

I dnes máme možnost meltu i cikorku koupit a ochutnat – třeba pro porovnání, co museli pít naši praprarodiče. Dalším důvodem je zmíněná prospěšnost pro naše zdraví.

S cukrem, mlékem, šlehačkou…Vylepšit kávové náhražky můžeme obdobně jako kávu pravou. I jejich chuť zvýrazníme přidáním maličkého množství skořice nebo kostičky čokolády. Zkusit lze i „náhražkovou kávu vídeňskou“. Jako u kávy pravé si dáme záležet na pečlivém zchlazení i ušlehání šlehačky, ale v tomto případě nebude vadit, když použijeme slazenou šlehačku ve spreji. Zkusíme také pařížskou šlehačku – zašleháme do ní rozpuštěnou čokoládu.

-ag-Foto: Archiv In