Z obchodu si přineseme - pokud pomineme instantní kávy - nejběžněji asi kávu mletou v sáčku, nebo mletou vakuově balenou, či celá zrna, opět nejlépe vakuově balená.

Kávu nekupujeme ve slevách, výhodná koupě znamená slabší vůni a méně výraznou chuť. Ovšem někdy zlevněná káva (samozřejmě kontrolujeme datum spotřeby, má se maximálně blížit, nesmí být překročeno) výborné kvality je lepší než nejlevnější druhy, které voní i chutnají často nevábně.

Prvním a velmi důležitým krokem po přinesení kávy domů je správné skladování. Nejlepší je sklenice z tmavého skla se zabroušeným uzávěrem, který se pevně uzavře. Pokud si koupíme plantážní velmi kvalitní kávu, necháme si ji v obchodě umlít. Když ji nechceme vypít příliš rychle, ale trochu si ji šetřit, pak původní sáček vložíme do sklenice (třeba i zavařovací) a dáme do chladničky. Opravdu déle vydrží čerstvá vůně i chuť. Vakuovanou kávu skladujeme v původním balení.

Kávu zbytečně předem (do zásoby) nikdy nemeleme, nejlépe uděláme, když zrna umeleme těsně před přípravou, tedy před spařením. Pokud si kupujeme mletou kávu v běžném balení, raději sáhneme po sáčku se 75 g kávy než po stogramovém, abychom kávu spotřebovali více čerstvou.

Na její přípravu použijeme čerstvou studenou vodu z vodovodu. Rozhodně se o urychlení přípravy nesnažíme tak, že do konvice dáme vodu teplou z bojleru. Dalším tipem je teplota vody, kterou budeme kávu spařovat. Rozhodně ne takovou, která se divoce vaří. Což se stane často v čajníku, když vodu zapomeneme na sporáku. Ve varné konvici je to omezeno, protože se voda po dosažení varu vypne, nebo u modernějších konvic můžeme zvolit program ohřátí vody pod bod varu. Voda se nechá varem jen krátce přejít, pak se ale chvíli počká, na kávu se nikdy nelije voda vroucí!

Se šálkem si počínáme jako s konvicí při přípravě čaje – nejdříve jej naplníme horkou vodou, aby se důkladně prohřál, a pak do něj teprve nalijeme připravenou kávu.

Další věc, o které se příliš neví, je názor odborníků, že do kávy patří jenom a pouze nízkotučné mléko, protože tuk v mléce snižuje výraznou chuť kávy. Proto zavrhují mléko plnotučné.

Káva se má pít hned. Tři, čtyři doušky čerstvého horkého voňavého espresa dokonale osvěží. U „turkařů“ se ale projevuje, že mají tendenci nechávat si nápoj moc dlouho „odstát“, protože čekají, až se lógr dokonale usadí. Tím už to ale není ono – studená káva není pravá káva!

-ag-Foto: Archiv In