Jestliže plánujete modernizaci staré kuchyně, případně se chystáte zařídit kuchyni v novém domě, nejspíše zamíříte do kuchyňského studia. Nejdříve pro inspiraci, posléze kvůli projektu a realizaci. Ovšem před touto návštěvou je třeba pečlivě si rozmyslet, co od nové kuchyně očekáváte a kdo ji především bude používat. Kuchyně šitá na míru Kuchyně by tedy měla být „ušita na míru“ tomu, kdo ji bude používat, pravdou ovšem je, že ne vždy lze vyhovět ve všech směrech z hlediska daného prostoru i financí. Ovšem i přesto, že výsledek je nakonec jakýmsi kompromisem mezi představou a skutečností, nabídka na trhu a možnosti variací jsou tak široké, že si ke své spokojenosti vybere v podstatě každý. Optimální zařízení kuchyně odpovídá tomu, kdo ji bude užívat. Svobodný člověk, který žije sám a příliš nevaří, se spokojí s dvouvařičem, malou ledničkou a mikrovlnnou troubou s pečicím programem navíc. Kuchyňská linka, která má sloužit rodině s malými dětmi, musí být vybavena lépe, aby bylo možno rychle a co nejpohodlněji uvařit, protože bude jistě využívána častěji. Jednoduchý plánek stačí Před cestou do kuchyňského studia je dobré alespoň orientačně zjistit rozměry kuchyně, do plánku zakreslete také rozvody vody, elektřiny (zde by to měly být nejen zásuvky a světla, ale i vývod na 380 V, případně umístění zásuvek se samostatně jištěným okruhem na připojení myčky a trouby), plynu a vyústění větrací šachty pro digestoř. Důležitá je i poloha okna a směr slunečního svitu. Pokud máme kuchyni orientovanou na západ, je především z hlediska úspory energie vhodné nedávat ledničku na místo, kam svítí slunce nejvíce. Také byste měli mít jasno v tom, kolik peněz chcete do nové kuchyně investovat. Podle těchto informací už vám v kuchyňském studiu navrhnou uspořádání a velikost skříněk i rozmístění spotřebičů. Různá výška skříněk Tvar kuchyně se odvíjí od prostorových možností místnosti, kde bude linka umístěna. Nejčastěji je nabízena přímá linka a linka ve tvaru písmen L či U. Protože je ale dnes velmi obvyklé, že je kuchyně spojena s obývacím pokojem, časté bývá uspořádání do G s barovým pultem nebo se samostatným varným ostrůvkem. Barový pult či ostrůvek jsou pomyslným oddělením prostoru kuchyně od obývacího pokoje, a velká místnost tak dostane řád. Důležité je také rozmístění horních a dolních skříněk. Klasikou jsou spodní i horní skříňky vyrovnané vždy v řadě, pokud jde o spodní skříňky, jsou jednotné výšky s pracovní deskou, dřezem a sporákem. Zdaleka to však není nutné, naopak praktičtější je tuto symetrii porušit, protože různé činnosti vyžadují různou výšku pracovní plochy. Obecně platí, že nejvýše je vždy dřez a nejníže varná deska. Pro osobu měřící okolo 170 cm je nejvhodnější výškou pracovní plochy 80 cm, dřezu 95 cm a varná deska by měla být ve výšce 75 cm. Nejoptimálnější uspořádání Pokud jde o prostorové uspořádání kuchyně, nejvhodnější je nejspíše rohové. V ideálním případě by se varná deska, dřez a lednička měly nacházet ve vrcholech trojúhelníka o délce stran od 3000 do 3500 mm. Menší obvod není vhodný, protože v něm není dostatek pracovního a manipulačního prostoru. Pokud musíte volit takzvané průchozí uspořádání kuchyně, tedy skříňky rovnoběžně po obou stranách, nebo si přejete varný ostrůvek, pak by ulička mezi skříňkami měla být široká nejméně 850 mm a nejvíce 1450 mm. Dbáme také na umístění dřezu a varného centra, které by v takovémto uspořádání měly být buď vedle sebe, pokud je ulička úzká, tak je můžeme umístit i do protilehlých stran. Podle všech těchto hledisek vám potom v kuchyňském studiu navrhnou několik variant uspořádání kuchyně i s rozmístěním spotřebičů. Konečné řešení pak zahrnuje profesionální zaměření konkrétního prostoru a všech rozvodů, případně jejich úpravu, pokud je to nutné, výrobu a montáž sestavy. -Dana D. Daňková- Foto: HVT iteriéry, kuchyně, s.r.o.