Kávy národní

Kávy národní

Co vlastně pijí Řekové (a tedy řečtí muži) v kafenionu – řecké kavárně, kam ženy nechodí? O kafés, skétos - řeckou kávu. Silnou...

Co vlastně pijí Řekové (a tedy řečtí muži) v kafenionu – řecké kavárně, kam ženy nechodí? O kafés, skétos - řeckou kávu. Silnou nebo slabší, připravenou poctivě v džezvě, kde se voda i s kávou dvakrát třikrát nechá přejít varem, podle chuti se osladí a nechá se ustát. Popíjejí ji pak hodně dlouho.

Káva po italsku
Po italsku jsme se v minulých letech naučili pít kávu dokonale. Silné voňavé espreso s kouskem čokolády a pak různé varianty – poloviční piccolo, nebo naopak „dlouhá káva“, café lungo. S mlékem je café latté nebo capuccino a pak další a další možnosti – všechny vonící po Itálii.

Arabská káva
Už jsme si na ni pomalu zvykli v arabských restauracích a bistrech – a nejen na chuť a vůni po skořici a kardamonu, ale i na typický slavnostní způsob podávání. Ani v obyčejném bistru nám nepodají obyčejný hrníček s kávou, ale nalijí nám úžasně vonící nápoj z překrásné konvičky nebo servírují konvičku i se šálkem. Pokud holdujeme právě nejvíce kávě po arabsku, stylově bychom si měli pořídit konvičku nikoliv keramickou nebo porcelánovou (už vůbec nelze správnou arabskou kávu vyrobit v konvici z varného skla s plastovým uchem) – ale půvabně vykrouženou zlatavou či kolorovanou tepanou kovovou konvičku.

Káva po česku
I když možná nejvíce už pijeme espreso, hodně se stále dělá i překapávaná káva, která začala být populární před 10 - 15 lety, kdy na náš trh přišly ve velkém „překapávače“, stroje na kávu, které zaplavily naše kuchyně i kuchyňky všech kanceláří. Kvalitu tady určuje druh použité kávy, ale odborníci překapávanou kávu neuznávají. Opravdu nemá nijak výraznou vůni ani chuť.

Pořád je ale také českým typickým nápojem klasický „turek“ – káva s blátem, jak říkají někteří cizinci pozorujíc, co pijeme. Chceme-li připravit turka milovníkovi tohoto nápoje, ať nás ani nenapadne sáhnout po malém úhledném šálku, natož samozřejmě po mikro moka šálečku. Je zajímavé, že u kávy italské, řecké nebo arabské je tak nějak velikost porce domluvena a dána velikostí šálku, u „turka“ kolísá, a to i v rozsahu decilitrů – někdo může pít půl deci, deci i dvě deci kávy (čím větší, tím většinou rozředěnější brynda). Proto se zeptáme, do jakého hrnku máme kávu připravit; a nezarazí nás, ani když se ukáže na pořádný čtvrtlitrový hrnec. Ani to není výjimka.

-ag-
Foto: Archiv In

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Může vás zajímat

dětiRodina

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce,kuchyně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Celková rekonstrukce bytu, Rekonstrukce 7 bytů v činžovní domě včetně fasády a balkónů, Kompletní rekonstrukce bytu.