Jarní pročišťování organismu bychom měli zahájit nejpozději nyní. V zásadě bychom měli změnit „zimní“ jídelní návyky jakmile se oteplí, měli bychom začít jíst střídměji a velmi lehce. Naši předkové prostě přesně věděli, co dělají, když se pouštěli do jarního půstu s tím, jak stoupalo na obloze sluníčko, po únorovém masopustu s přeplněnými stoly.

Pokud se ale stále nemůžete odhodlat, vězte, že takové pročištění organismu a odlehčení stravy může (a také má!) být nápadité, chutné, a na výrazně prostřeném kuchyňském stole také velmi lákavé. Tady je pár zásad jak začít a kudy na to.

Nemusíme začít jíst drasticky den ze dne úplně jinak, to by možná mělo stejný efekt jako to „od zítra začnu hubnout, od zítra nejím“, tedy bylo by to odříkání na výdrž. Jarní dieta se ale skládá spíše z malých kroků, stálých a důsledným změn a vylepšení. Půjdeme-li touto cestou, v delším horizontu - za měsíc - to přinese kýžený efekt.

Slibme si, že všechno budeme celý měsíc kupovat co nejvíce čerstvé (a také to co nejdříve konzumujeme) a co nejvíce přírodní. A vlastně proč jen měsíc? Během té doby se nám to totiž dostane víceméně do krve a pak už ve zdravějším nakupování máme šanci pokračovat automaticky...

A jak to bude vypadat v praxi? Koupit koš zeleniny je chvályhodné, ale nechat ji pak tři dny ležet v chladničce – to už je chvályhodné méně. Totéž platí o ovoci. Když už jsme u něj, stačí když budeme konzumovat ve zvýšené míře hlavně ananas a jablka. Ze zeleniny se zaměříme na červenou řepu, kapustu, brokolici a čekanku.

Kupujeme bílé živé jogurty bez želatiny, škrobu a ovoce (pokud budeme chtít, čerstvou příchuť si vyrobíme až doma - bude to levnější, zdravější – a nakonec po naší domácí úpravě nejméně tak dobré...)

Vynecháme paštiky, uzeniny, slané sýry a také sýry tučné a tavené, zato si v nákupním košíku necháme sýry čerstvé, přírodní. Jakkoliv si je zase ochutíme doma. Z tučných věcí se zaměříme jenom na ryby, těmi naopak nemusíme šetřit!

A různé fígle, jak chuťově vysoce zhodnotit zdánlivě dietní, fádní a nenápadné suroviny, přineseme hned příště! Zatím prostřete stůl jarně - žlutě, bíle a zeleně...

-ag-Foto: Archiv In