Po ránu nás často smíří s myšlenkou dlouhého pracovního dne jenom lákavý šálek kouřící kávy. A čím menší šálek, čím „italštější“ espreso, tím rychleji nás postaví na nohy. Někdo ale den začne „jen“ s hrnkem přelité instantní kávy nebo rychle zalitým turkem. Průzkumy a výzkumy stále pokračují a přinášejí překvapující a často si odporující výsledky. Škodí káva srdci, nebo ne, škodí žaludku, anebo to není pravda? A v jakém množství? Stále se mění i tvrzení o množství vypitých šálků za den, které když překročíme, zahráváme si s poškozením zdraví...

EspresoZnalci berou jako nejkvalitnější jen kávu espreso. Není skutečně od věci pořídit si kvalitní stroj. Tím je zaručena správná technologie přípravy a také výběr kvalitních sort kávy. Instantní kávaNěkdo ovšem nepije nic jiného než kávu instantní. Prý kvůli chuti, která se přece jenom liší od kávy přepařované, turka i kávy překapávané. Výhodou je také blesková příprava. Tady je radno se řídit kvalitou, vyzkoušenou značkou a opět cena napoví. Obrovská sklenice za 50 korun asi nebude obsahovat právě ten nápoj, který by stál opravdu za to. Směsi kávy a kávovinDosahují často překvapivě dobré chuti. Pokud jde o množství kofeinu, obsahují jej asi jen polovinu (pokud je ve směsi poměr kávy a kávovin půl na půl) nebo ještě méně. Jinak se i zde projevuje inovace – vedle sklenic se objevují i sáčky s instantními kávovinovými nápoji.

Náhražky kávyRůzně namíchané směsi z kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene – jsou tedy bez obsahu kofeinu. Říká se, že jsou dobré na pročištění krve i střev a jejich popíjení rozhodně neuškodí. Koupit je můžeme i v instantní verzi.

Slavná VitakávaUž celá desetiletí typická sklenice s uzávěrem se léty mění jen minimálně. Známe ji odedávna a někdo ji ani nikdy neochutnal. Když se připraví s péčí, odmění nás nečekaně lahodnou chutí. Našlehaná v mixéru s mlékem (lze přidat i kondenzovanou smetanu z tuby) je výborná a klidně ji můžete nabídnout jako klasickou kávu latté. Chcete-li více kofeinu, přisypte do ní menší nebo větší množství instantní kávy. Zkuste osladit melasou nebo řepným sirupem.

-ag-Foto: Archiv In