Od jablek, banánů a pomerančů občas zabrousíme do regálu s exotickým ovocem. Avokádo, litchi, papája… Všechno toto ovoce se dnes dá běžně koupit v čerstvém i kompotovaném stavu.

Litchi (liči) je ovoce výborné jako kompot, ale snad ještě lepší čerstvé. Zajímavé a na pohled hezké kuličky starorůžové barvy se slupkou, která se lehce loupe, a pod ní se objevuje bílá, nádherně voňavá a šťavnatá dužnina. Nejlepší je nechat ovoce omyté na misce; každý si pak na dezertním talířku loupe jednotlivé plody. Je celkem náročné je oloupat všechny najednou, uniklo by mnoho šťávy. Vyrobit z plodů můžeme čerstvý salát (nebo studený čerstvý kompot, jak chcete). Ovoce nakrájíme a necháme proležet v ledničce ve šťávě, kterou plody pustily. Nepřidáváme nic, jen ozdobíme snítkou máty nebo meduňky a podáváme ve vychlazené skleněné míse. Pecky zkusíme zasadit do zeminy v květináči, za pár týdnů vyklíčí.

PapájaToto aromatické ovoce z karibské oblasti je například výborné s měkkým tvarohovým sýrem. Ideální je žervé, může být i lučina. Spojení voňavého sladkého ovoce a jemně slaného a nakyslého sýra je na jazyku překvapující a nutí nás ochutnávat stále dál.

Papájový kompot je běžně k dostání – uděláme z něj pro změnu třeba míchaný kompot, smícháme s kompotem mandarinkovým nebo s čerstvými kousky ananasu.

Avokádo Na řezu tuhá a jakoby mastná, velmi konzistentní dužnina. Nůž jí projede doslova jako máslem. Oloupeme, nakrájíme a okořeníme – garam masala sypké koření na ovoce je ideální (seženeme v pákistánském nebo indickém obchodě s kořením).

AnanasA ještě je tady ananas: kupujeme jenom bezvadné plody – ale jak je poznat? Posuzujeme očima i přivoníme. Mohou tu být velké rozdíly, měli bychom se přesvědčit, zda plod omamně voní, nebo je naopak bez vůně, anebo zda na nás nedýchne závan zkvašeného ovoce či dokonce hniloby. Správný ananas je žlutý, nedá se promáčknout, ale není tvrdý jako kámen - a příjemně voní.

Tropický kompot připravíme smícháním všeho uvedeného ovoce dohromady – přikápneme lehce limetkovou šťávu a přidáme nakrájený banán.

-ag-Foto: Archiv In