Pohostinství a pohostinnost – jaké jsou v těchto termínech vlastně rozdíly? Pod pojmem pohostinství si většinou vybavíme synonymum pro hospodu. Dříve bývaly (i dnes se ještě vyskytují) nad hospůdkou vývěsní tabule s poněkud unifikovaným a nenápaditým nápisem „Pohostinství“. Už méně častěji si asi představíme ubytovací hostinec. Ale tradice například zájezdních hostinců v sobě vždycky spojovala obě složky – pocestný se tady najedl i přespal. Mimoto zde našel i další servis – postarali se mu o koně, stačilo jen hostinskému pacholkovi hodit opratě. Dnes je to skoro totéž – hostu se v hotelu postarají o vůz, stačí odevzdat klíčky. Historicky vzato tedy pohostinství spojuje nabídnutí jídla i ubytování, a to většinou za úplatu. Je to činnost spojená s poskytováním ubytování a občerstvení.

Další věc, která se nám se slovem pohostinství vybaví, je štědrost k hostům. To už je ale správně vzato „pohostinnost“, v tomto smyslu se oba termíny pletou a často zaměňují. V češtině podobné slovo má posunutý význam – je to náš celkový vztah k hostům, vstřícnost a ochota se s nimi rozdělit, vytvoření příjemné atmosféry, prostě opravdová pohostinnost. Ta je také pokládána za jednu ze základních vlastností lidí; a její úroveň vždycky závisí na celkové úrovni společnosti, na jejím rozvoji či úpadku.

Jak jsme hostili své přátele v minulosti a jak dnes? Samozřejmě vše směřuje vždycky do kuchyně a jídelny. Přijmout pod svou střechu hosta a uctít jej jídlem a pitím, to je to, co se staletími nemění. Mění se jen zvyklosti, kulisy a detaily. Dnes asi před jídlem nepošleme hosty vykoupat nebo neležíme s nimi na lehátku a nehodujeme vleže jako ve starém Římě. Také nám většinou nenalévají sluhové, ale povětšinou se sami nacházíme ve zdvojené až ztrojené roli, a to kuchaře i pekaře (tedy toho, kdo jídlo pro hosty připravuje), dále číšníka (toho, kdo jim pokrmy předkládá), a konečně v roli samotného hostitele – tedy osoby, která zve a organizuje, určuje menu a dělá hostům společníka.

Změny se projevují i dost rychle. Dnes se zvou hosté domů jinak než třeba ještě před 10 - 20 lety. Tehdy bylo obvyklé, že vše připravila hospodyně (paní domu) zavřená v kuchyni, která se před hosty zjevila, až když bylo vše hotovo, a jídlo jim předložila na stůl. Dnes ale ve velké otevřené kuchyni vaříme jinak: všichni dohromady – hostitelé a hosté společně, přičemž popíjíme víno nebo pivo a společně se těšíme na výsledek.

A je to mladá generace, která umí vařit zdravěji, lákavěji a hlavně právě takto společenštěji.

-ag-Foto: Archiv In