Velikonoce jsou za dveřmi, a přípravy na Velikonoční pondělí by měly tedy finišovat. Přesto se nám mnohdy nepodaří mít vše na pondělí přichystáno, a tak v tento den brzy ráno možná ještě barvíme vejce. A večer potom, unaveni z jídla, potřebujeme už možná nutně něco na vytrávení.

Co dělat na Velikonoční pondělí, když jsme večer nestihli nabarvit dostatek vajíček nebo jsme zjistili, že koledníků bude asi více? Pak nezbývá nic jiného než si pěkně přivstat a barvit. Jak? Nejrychlejší metoda (vedle koupených barev na vajíčka) je: vajíčka uvaříme natvrdo ve vodě, do které jsme současně dali lžíci černého čaje. V něm pak necháme vejce vychladnout.

Stejného efektu dosáhneme, když do vody s vajíčky naházíme cibulové slupky. V obou případech vzniknou tmavohnědá vajíčka, na která jednoduše nalípneme obtisk a potom je vyleštíme kouskem špeku do vysokého lesku.

Pokud si přivstaneme opravdu za kuropění a máme více času, zabalíme vajíčka do slupek z cibule, a to všechno pak obalíme v pláténku, které pevně utáhneme bavlnkou. A opět dáme vařit – výsledkem jsou originální a elegantní vejce s mozaikovým dekorem - opět je krásně naleštíme.

Odpoledne a navečer jsme už někdy přejedeni typických pochoutek včetně nádivky a sladkostí, že bychom uvítali něco odlišného. Třeba nahořklého. K tomuto účelu bychom měli mít ve spíži pár čekankových puků – rozkrájíme je a zalijeme velmi lehkým a jednoduchým dresinkem, který vyrobíme smícháním jogurtu, soli, pepře, olivového oleje a pár kapek jablečného octa.

(Jablečný ocet můžeme ale i popíjet - místo sladkých limonád. Do vody dáme lžíci octa a lžičku medu, zamícháme, přidat můžeme kostku ledu – a je to hotovo.)

Další salát na vytrávení je salát pampeliškový. Natrháme co nejmladší lístky pampelišek, přičemž ty úplně nejjemnější najdeme tam, kde neměly přístup ke světlu. Výhonky jsou světlé, úplně vybělené a velmi chutné. Tak si je můžeme i připravit – přiklopíme mladý trs pampelišky na pár dní květináčem; potom lístky odstřihneme, upravíme a konzumujeme.

Zkuste také bílou ředkev. Nastrouháme ji nahrubo (nebo nasekáme) a vytvoříme jednodruhový salát; kostičky ředkve také oživí salát hlávkový. Syrové osolené plátky si dáme na černý chleba s máslem.

Nahořklé saláty nás zásobí potřebnými vitamíny, vytráví nám po nich - a před začátkem pracovního týdne nám také přinesou odbočení z vyjetých slavnostních kulinářských kolejí.

-ag-Foto: Archiv In