Pro přátele - milovníky sýrů - můžeme uspořádat něco jiného, než je obligátní barbecue. Jednou ho vynecháme a kreativně připravíme sýrovou hostinu. Obojí se ovšem dá také velmi zdařile zkombinovat, aby si na své přišli i milovníci masa. Ti si ugrilují maso, ale my budeme grilovat různé druhy sýrů - a bude to velká lahůdka. Zkuste třeba to, co byste nečekali - bílý slaný balkánský sýr na ohni. Výsledek je výborný - sýr není tučný, je křehký, jemný a nádherně voňavý.

Tip pro hostiteleSýry se mohou samozřejmě také zapékat; a to ani nemluvíme o přátelském jídelním obřadu, jakým je fondue. Jakoukoliv party oživíme, a to vizuálně i chuťově, když koupíme různě velké výseče různých sýrů anebo celé menší bochníky a vytvoříme studený sýrový bufet. Zkombinujeme sýry tvrdé, polotvrdé, velmi tvrdé, plísňové a poloměkké. Celé kolo Nivy nebo alespoň čtvrtina pro menší společnost, kolo blaťáckého zlata, ovčí sýr může zastupovat vynikající kaškaval, chybět nebude ani uzený ovčí sýr, potom gouda nebo ementál, na misku dáme kousky parmazánu. Vše naaranžujeme nejlépe na prkénka mezi révové listí, doplníme ovocnými mísami s hroznovým vínem a vybereme odpovídající značky vína „tekutého“ - červeného i bílého.

Studenou sýrovou hostinu ovšem můžeme doplnit teplým chodem - nejkvalitnější italské těstoviny uvaříme a hostům k nim dáme vybrat z několika vynikajících sýrových omáček.

Tip pro hosty - pokud jsme na takovou sýrovou party pozváni, samozřejmě máme nahráno na smeč - je jasné, s jakým dárkem přijdeme. Bude to dobré víno, které chuť sýrů co nejlépe doplní. Ale také můžeme přinést jiný dárek - který vydrží. Hostitele překvapíme speciálními noži na sýr z ušlechtilých materiálů. Vybírat můžeme z různých druhů, nože se podstatně liší podle typu sýra, který se jimi krájí.

Něco, co vypadá jako širší rovný holicí strojek, používáme na krájení velmi tvrdých sýrů (raclette) na jemné plátky. Nůž s drátkem (vysoké držadlo s napjatou strunou) využijeme u měkkých nebo křehkých sýrů (Niva), které se musejí krájet pozorně. Speciální nůž na různé druhy poloměkkých sýrů má zahnutou čepel a na jejím konci dva hroty - těmi se kousky sýrů napichují. Jiné speciální nože vypadají jako struhadla na rukojeti. Jimi se krájejí velmi tvrdé sýry na kousky (parmazán) nebo na plátky.

-ag-Foto: Archiv In,