Chcete přítele gurmána obdarovat zvláštním dárkem a přemýšlíte, co vybrat? Takovým „gastronomickým“ dárkem může být třeba celý několikakilový bochník sýra a k němu pečlivě vybrané víno. Jedním v našich krajích z nejneobvyklejších dárků může být celý sýr. Zda to bude také dárek vítaný, je už na našem odhadu obdarovaného. Sýr to ovšem nesmí být ledajaký.

Už i u nás se začínají objevovat speciální prodejny sýrem. Najdeme tady o stupeň vyšší úroveň kultury prodeje než třeba u pultů nebo tím spíše v regálech supermarketů, a to pokud jde o výběr a kvalitu zboží i úroveň obsluhy. Na krásných dřevěných policích v obchůdku trůní vedle sebe těžké bochníky této lahůdky. Na velkých výsečích můžeme obdivovat strukturu lákavé kompaktní nebo „děrované“ dužniny mnoha ušlechtilých sýrů v jemně smetanových až oranžových odstínech. Jsou tu sýry z kravského i ovčího mléka, sýry v kategorii bio, s bylinkami a kořením, v regálech defilují sýry pečlivě vystavené a s popisem typu, země a stupně zralosti. Holandské, švýcarské, francouzské či italské bochníky s kůrou od bílé přes oranžovou až po načernalou – srdce znalce tady zaplesá, a sýrový analfabet a začátečník se tady leccos přiučí, protože všechno mu obsluhující vysvětlí. V permanenci jsou tady speciální nože na sýry, kterými nám prodavači hbitě odříznou hoblinu toho kousku, o který máme zájem, a nabídnou k ochutnání.

Ochutnejte přestárlý sýr!Jsou tu sýry tvrdé, velmi tvrdé a polotvrdé; to ale není všechno, nesmíme zapomenout na stupeň zralosti, která dělá z jednoho druhu dva různé gastronomické zážitky.

Odborníci nám prozradí, že podle vyzrálosti je ještě více kategorií, ale pro nás v regálech jsou pro zjednodušení čtyři stupně: mladý, uleželý, starý a přestárlý – ten zrál nejméně rok, ale také dva nebo více. Když opustí zrací sklep a rozkrojí se, proces zrání se přeruší.

Kdo ochutná třeba kvalitní bulharský kaškaval, možná si na něm vypěstuje závislost. Za dobrou cenu tady můžeme koupit i třeba pro Italy zcela běžnou a rovnocennou náhradu parmazánu – což je o něco levnější sýr Grana Padano. Nakonec si vybereme a odnášíme si třeba pro začátek malý kousek neznámého sýra na ochutnání. Anebo si odnášíme plánovaný dárek – nemusíme kupovat osmikilový bochník goudy, k mání jsou také menší kola sýrů, a to kolem dvou kil.

-ag-Foto: Archiv In