Parní spotřebiče v kuchyni

Parní spotřebiče v kuchyni

Století páry by se mohlo zdát díky technickému vývoji posledních desetiletí dobou dávno minulou a tedy nedůležitou. K páře se...

Století páry by se mohlo zdát díky technickému vývoji posledních desetiletí dobou dávno minulou, a tedy nedůležitou. K páře se však naopak stále více vracíme, ale využíváme ji mnohem efektivněji, než to bylo možné před více než sto lety. Páru využívají moderní spotřebiče, které nám usnadňují život a umožňují nám zdravěji žít.

Jen samé výhody a pozitiva
Parní spotřebiče si už našly v našich domácnostech své stálé místo, máme parní vysavače, žehlení není noční můrou s parní stanicí, pára v pračce šetří prádlo, vodu i elektrickou energii. V kuchyni je běžnou součástí vaření, ale většinou je odpadním produktem, jen málokdy ji využíváme takzvaně řízeně, tedy k ohřevu či vaření potravin. To umí jen a pouze parní spotřebiče. Symbolem zdravé výživy jsou parní hrnce a mezi luxusní vybavení kuchyně patří parní trouba. Nově páru využívají i některé typy mikrovlnných trub. Maso, zelenina ani přílohy neztrácí při tomto způsobu přípravy svou specifickou chuť, navíc si pokrmy zachovávají ve srovnání s vařením ve vodě vyšší obsah minerálních látek i vitamínů.

Parní trouba
Parní trouba patří nejen díky svým schopnostem, ale zatím především kvůli pořizovací ceně spíše k luxusním kuchyňským přístrojům. Přesto stále více lidí volí při zařizování nové kuchyně i tento moderní výrobek. V parní troubě můžeme připravovat jídlo v jedné nádobě, ale využít lze, podobně jako v horkovzdušné troubě, také vaření ve třech úrovních najednou. Jako první se pak připravují například brambory a postupně podle návodu přidáváme ryby a zeleninu. Jídlo je hotové do 30 minut. Nemusí se solit ani kořenit, případně stačí jen velmi mírně ochutit. Pokrmy lze připravovat bez přidávání tuku, nebudou suché ani neztratí pevnou konzistenci. Parní troubu jistě ocení milovníci ryb, protože jejich příprava je zde velmi jednoduchá. Ryby se v takové troubě dusí za stálé teploty, kterou přístroj sám udržuje, navíc tento pokrm není třeba otáčet. Parní trouba má však mnohem více funkcí. Lze v ní připravit vegetariánská jídla, předkrmy, polévky a dokonce i dezerty. Oproti klasickým či horkovzdušným troubám má nízký teplotní rozsah 40 až 100 °C, a tím i velké možnosti – lze v ní rozmrazovat, ohřívat, blanšírovat, odšťavňovat, zavařovat i desinfikovat nádoby z varného skla. Horkou novinkou letošního roku je mezi kuchyňskými spotřebiči mikrovlnná univerzální trouba, která umí také připravovat pokrmy v páře. Lze v ní rychle uvařit křehké ryby, šťavnaté maso a dokonce i nadýchaný dezert. Její možnou nevýhodou je zatím také relativně vysoká cena.

Parní hrnce
Parní hrnec se v posledních letech těší stále větší oblibě. Ocení ho lidé, kteří chtějí připravovat pokrmy v páře, ale nemohou nebo nechtějí investovat do parní trouby. Skládají se z nádoby na vodu a několika dalších, které mají perforovaná dna a jsou vkládány na sebe. Tento typ hrnce může být klasický – tedy určený k používání na vařiči, varné desce a podobně, nebo elektrický. Ten nepotřebuje žádný vnější tepelný zdroj, jeho součástí je i elektrická základna. Hrnce jsou z různých materiálů, mohou být plastové, smaltované nebo opatřené nepřilnavým povrchem. Dalším typem jsou kompaktní parní hrnce. Na jednotlivé rošty nebo do mis s dnem z mřížky vložíme potraviny a vše kompaktně uzavřeme víkem v jedné nádobě. Pokud jde o úspornost z hlediska času a energie, jsou elektrické typy jedničkami. Lze v nich vařit jakékoli potraviny od masa přes zeleninu až po přílohy, většina z nich má i speciální komoru na přípravu rýže a speciální programy na přípravu jednotlivých druhů potravin. Přístroje mají digitální programovatelné hodiny a některé i funkci odloženého startu, takže můžeme mít jídlo hotové v určitou hodinu a dobu přípravy nemusíme hlídat. Takzvané poschoďové hrnce mají navíc možnost nastavení času v jednotlivých poschodích.

Hrnce udržují stálou teplotu, výhodou některých typů je možnost doplňování vody během vaření. Jejich součástí je také sběrná nádoba na zkondenzovanou páru a extrakty z potravin. Jsou vhodné pro přípravu ryb a jiných druhů mas, zeleniny, ale i knedlíků, ovesné kaše a dokonce i polévky. Opatrnost je namístě při vyjímání nádob s potravinami, neboť hrozí opaření horkou párou. To platí u všech parních přístrojů.

Dana D. Daňková
Foto: Bosch, Ariston, Tefal

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na kuchyňskou linku?

Zadejte si poptávku v kategoriích: kuchyňská linka,kuchyně,spotřebiče.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: návrh a výroba kuchyňské linky, Obložení kachliček, Skleněný obklad na záda kuchyně.