Přinesli jste si domů nějaký výborný, a ne právě levný sýr? Je třeba jej doma správně uložit, ve správném obalu a při správné teplotě. U pultu v hypermarketu sýr asi zabalili do fólie, ve specializované prodejně možná do dvouvrstvého obalu, kde vnější část tvoří balicí papír a vnitřní velmi jemná igelitová fólie - takže sýr nevysychá.

Pokud nakupujeme v supermarketu nebo hypermarketu, snažíme se vyhnout krájeným sýrům a různým plátkům. Ty koupíme maximálně, jen když je hodláme spotřebovat ihned, třeba k večeři na sýrovou mísu. Jinak vždy preferujeme sýr v celku. Sýr zabalený v papíru z obchodu dáme ještě do plastové krabičky, uzavřeme ji a vložíme do spodní části chladničky. Nebo sýr zabalíme do potravinářské fólie a opět uložíme v chladničce. Z té jej vyjmeme asi půlhodinu až hodinu před konzumací, aby se rozvinula jeho vůně a chuť. Důležité je to třeba u mozzarelly, kterou vyndáme ze slaného nálevu a necháme nakrájenou a zakapanou olivovým olejem na talíři chvíli „vydýchat“, potom posolíme, doplníme plátky rajčat a bazalkou. Ale i tvrdé sýry potřebují vzít z chladu o trochu dříve. Měkké zrající sýry neukládáme nikdy do mikrotenu, jím totiž proniká jejich výrazný odér. Zabalíme je do papírového sáčku a dáme pod skleněný sýrový zvon.

K servírování si připravíme speciální nože, struny a struhadla na sýr, elegantní tác nebo ještě lépe prkénko; výborné je z tvrdého olivového nebo bambusového dřeva. Servírovat sýry můžeme na dokonale omyté a osušené mladé lístky vinné révy, nebo také na listy špenátu, kadeřavého salátu nebo polníčku. Nekrájíme plátky, ale na prkénko dáváme výseč (niva, blaťácké zlato) nebo celé sýry (minigouda, koliba, oštěpek) apod. Každý si speciálním nožem odřízne tolik kolik chce. Je to stylovější a také praktičtější: co zbude se opět v celku zabalí, takže nezůstanou žádné dále nepoužitelné oschlé plátky.

Pokud krájíme malou výseč k ochutnání, dáváme každému stejný kus, chuť se totiž liší těsně pod kůrkou (tam je nejintenzivnější) a ve středu, kde je nejjemnější – každý by tedy měl ochutnat celé chuťové spektrum.

-ag-Foto: Archiv In