Není na škodu si zopakovat - pokud to už ovšem nemáme v malíčku - jakým způsobem upravit stůl, než se k němu usadí hosté nebo naše vlastní rodina.

Úpravu stolu můžeme rozdělit na výběr a prostírání stolního textilu (ubrusy, ubrousky, anglické prostírání), dále na správné umístění - odborně „založení“ - talířů, příborů, nápojového skla a doplňků, a potom na květinovou, případně další výzdobu stolu. Tou mohou být svícny, svíčky, dekorace ze slámy, přírodnin, textilu, skla...

Nikdo se asi nesplete v umístění vidličky vlevo od talíře a nože vpravo. Těžko asi taky někdo bude chybovat v tom, že by nepoložil vidličku špičkou nahoru. Někdy se však chybuje u nože - ostří má směřovat k talíři. Pokud dáváme více příborů, pak ten nůž, který budeme potřebovat nejpozději, bude nejblíže talíři. U špičky nože či nožů bude sklenka nebo sklenky (ty budou obdobně srovnané - na pivo, nealko, bílé a červené víno), vedle miska na kompot se lžičkou; ta leží z našeho pohledu „vodorovně“, rukojetí vpravo. Na druhé straně, nad hroty vidličky, položíme talířek na salát.

Ubrousky klademe buď přeložené vedle talíře vlevo, nebo látkové naškrobené ubrousky stočíme do kornoutu a ten postavíme na talíř nebo za něj.

Zásadou je dát na stůl raději více malých váziček s menšími květinami než jeden obrovský puget, totéž platí pro svíčky a svícny - prostě všichni by se přes stůl měli bez problémů vidět a bez překážek konverzovat. Květiny volíme méně vonící, agresivní vůně by mohla být u stolu nepříjemná a navíc by potlačovala vůni pokrmů. Pro pohodlí stolovníků rozmístíme také více slánek a případně tácků s kořením a dochucovadly, aby se nemusely podávat z jednoho konce stolu na druhý.

Něco málo o nápojíchNápoje naléváme z pravé strany hosta. Pivo velmi opatrně - pěna nesmí spadnout ani stéct na ubrus, limonády asi do sedmi osmin sklenice, vína naléváme malé množství, aby uvnitř sklenky vynikla vůně a chuť, nikdy nenaléváme sklenky plné vína!

A jak podáváte nápoje doma, pokud host nepřijde na jídlo a řekne si jenom o kávu nebo čaj? Správné a také praktické a elegantní je přinést šálek nebo sklenici na oválném kovovém tácku. Bude na něm talířek s kávou nebo čajem, cukřenka, mléko v konvičce (ne v plastovém výlisku!) lžička a ubrousek, případně rozkrojený citron na malém talířku.

-ag-Foto: Archiv In