Boxy na víno se stávají nepostradatelným doplňkem moderních domácností. Až doposud se na trhu objevovaly jako volně stojící spotřebiče, ale některé společnosti už nabízejí vestavěné varianty. Vinotéky se však především liší cenou, vybavením, možností skladování i designem. Hlavním úkolem chladicího boxu je udržovat optimální teplotu a vhodnou vlhkost. Levné typy vinoték nabízejí pouze jednu konstantní teplotu. Ty mohou být vhodné pro dlouhodobé skladování vín, ale nikoli tehdy, když chcete víno servírovat ihned. Vyšší cena Vybrané vinotéky vyšších tříd umožňují sledovat nastavenou teplotu na displeji, který bývá zabudován do dvířek. Správné uskladňování vína je podmínkou zachování jeho kvality, nízká či vysoká vlhkost stejně jako špatná teplota mohou mít za následek jeho znehodnocení. Na jeho kvalitu mají vliv i vibrace, které by měly být jen nepatrné. Výhodou vinoték je mimo jiné i to, že uvnitř uzavřené víno nemůže absorbovat žádné pachy. U prosklených dveří je důležité, aby zabraňovaly pronikání UV záření, a tím možné degradaci vína. Chladicí přístroje byste neměli dávat do místností, kde teplota převyšuje 22 °C anebo je nižší než 10 °C. Pravidla výběru Při výběru vinotéky se můžete řídit velikostí, vzhledem nebo jen technickými parametry. Některé obsahují speciální komponenty pro dosažení různých teplot. Trvalý přístup čerstvého vzduchu přes filtr s aktivním uhlím (ten pohlcuje nežádoucí pachy a udržuje čistotu prostředí uvnitř přístroje) zajišťuje stálou cirkulaci. Vinotéky nabízejí rozpětí teploty od 10 – 16 °C, díky tomuto nastavení ošetří víno při uskladnění, ale např. některá bílá vína či šampaňské nedokáží vychladit na konzumační teplotu. V horní části je vhodné skladovat červená vína a ve spodní vína perlivá. Jelikož pro různé druhy vín platí různé doporučené skladovací teploty, tak i vinotéka poskytuje více možností. Některé mají kromě skladovacích zón i police, sloužící k temperování vína před jeho spotřebou. Z toho vyplývá, že před konzumací vyndáte víno ze skladovacího oddělení a necháte temperovat. Vnitřní uspořádání Při výběru vinotéky si všímejte také vnitřního uspořádání, možnosti manipulace s lahvemi, regulace světla, uzamčení, spotřeby energie, rozměrů a teploty. Do základní výbavy chladicích boxů patří automatické odmrazování. Pokud jde o počet uložených lahví, tak výrobci jej uvádějí v litrech. Lahev vína se podle pravidel ukládá naležato, aby byla korková zátka stále navlhčená a nepronikal do ní vzduch. Luxusní vinotéky nabízejí přihrádky s nastavitelnou výškou a sklonem, to aby znalci vína na etikety lépe viděli. Renomované značky Vinotéky renomovaných značek počítají také se skladováním otevřených lahví, které jsou bezpečně uloženy v transparentních stojanech. Ty nabízejí dvě různé hloubky, a poskytují tak prostor karafám nebo stojícím lahvím. Extra skladovací přihrádka z průhledného bezpečnostního skla je ideální pro uchovávání vybraných lahůdek. Co se týče vzhledu, výrobci nabízejí vinotéky v nerezovém, dřevěném nebo kombinovaném provedení. Police obvykle bývají také ze stejného materiálu (kovové nebo dřevěné). Pokud bude vinotéka součástí kuchyně s jídelnou i obývacím pokojem, pak dbejte i na jednotný design. -jop- Foto: Siemens, Miele, Ariston