Trochu opomíjená kuchyňská úprava, a přece vděčná a rychlá, při které vznikají lahůdky výrazné chuti. Negativem je, že jsou to lahůdky přece jenom trochu těžké – protože zapékání je méně stravitelnější úprava než vaření či dušení. V receptech se vyskytuje několik surovin, které dělají jídlo „těžší“ – jsou to vejce, bešamel, smetana, tučné strouhané sýry.

Takže kdo redukuje svou váhu, nic zapékat nebude, květák si dá vařený v páře a místo zapékacích misek bude používat parní hrnec nebo si dá květák syrový jako salát.

Kdo nehubne, může se klidně pustit do zapékání, které přináší pozoruhodné gastronomické zážitky.

Nádobí na zapékáníBudeme potřebovat zapékací misky, hrnce a rendlíky s pokličkami, které se dají využít také na pudingy a nákypy. Misky na jednu porci ze žáruodolné glazované keramiky stojí kolem 25 – 45 korun. Vybrat si můžeme ale také nádobí z varného skla. Všechno je vhodné do myčky i do mikrovlnky. Jiný dražší typ nádobí (ceny se pohybují kolem 200 – 250,- Kč za kus) jsou z barevného kvalitního porcelánu odolného vůči vysoké teplotě. Na lasagne, musaku a nákypy vybereme pekáčky s pokličkou, která má otvor na unikající páru. Pak jsou na výběr oválné, kulaté i hranaté, různě hluboké zapékací misky bez pokličky.

Zapékáme papriky, cibulky, cukiny, lilky, květák, brokolici, brambory, rajčata – samotné nebo pro změnu v kombinaci s plátky masa nebo masem mletým, strouhaným sýrem, smetanou.

Chuť zapečených pochoutek zvýrazňuje muškátový oříšek, červený a zelený pepř, čubrica, pro milovníky indické kuchyně navíc i římský kmín a třeba i asafoetida (koupíme ve vegetariánské restauraci nebo krámku). Ale poslouží i hotové směsi koření jako gyros nebo americké brambory.

A pravou klasikou mezi zapékanými jídly je slavná musaka, řecké národní jídlo. Když si na ní pochutnáme spolu s dobrým vínem, zapít bychom ji ještě pro odlehčení měli pálenkou - nebo stylově přímo řeckým anýzovým ouzem.

-ag-Foto: www.isifa.com