Ještě nedávno byl docela problém koupit klasický zmrzlinový strojek. Teď se ale mohou milovníci mražených sladkostí pustit do experimentů s chladivými pochoutkami doma vyrobenými, podle své chuti, s nejoblíbenějšími přísadami. Elektrický strojek na zmrzlinu se dnes většinou najde pod obchodním názvem zmrzlinovač. Pokud se pro domácí výrobu zmrzliny rozhodnete, máte na výběr ze tří možností, cenově odstupňovaných. Vyrobit v nich můžete všechny druhy zmrzliny včetně sorbetu (šerbetu), tedy ovocné zmrzliny se zhruba čtvrtinou ovocného podílu.

Nejlevnější na trhuZa plus minus 2.000 korun se prodává „domácí zmrzlinovač“. Kompaktní nádoba vypadá na první pohled jako nenápadná, asi 25 cm vysoká kulatá mísa s průhledným víkem; váží ovšem 2,5 kilogramu. Jejím základem je dvojitá izolace stěn, vnitřní misku obklopuje chladicí systém s chladicím médiem, které vytváří podmínky pro výrobu jemné a hladké zmrzliny. Zmrzlinovač vyrobí skoro kilogram zmrzliny najednou. Kromě výroby zmrzliny se také dá strojek využít k rychlému ochlazení nápojů.

Dražší přístroj - zmrzlinovač s průběžným chlazenímZmrzlinovač s průběžným chlazením stojí kolem 8.000 korun. Je určen také pro použití v domácnosti, technologie zaručuje takřka profesionální výrobky. Zmrzlinovač disponuje třemi funkcemi – sám před přípravou zmrzliny smíchá a umíchá všechny potřebné přísady, druhou funkcí je samotná výroba zmrzliny a konečně hotovou zmrzlinu udržuje v optimální teplotě. Nižší podlouhlá nádoba má přenosnou nerezovou misku. Celý strojek se po rozebrání (miska, poklop, lopatka) dá běžně umývat v myčce. Zmrzlinovač se dodává se stěrkou na zmrzlinu a jeho praktickým příslušenstvím je i knížka zmrzlinových receptů.

Profesionální výrobník zmrzlinyKolem 15.000 korun musíme vydat, chceme-li mít vysoce výkonný zmrzlinovač s větším objemem (1,7 litru). Zmrzlinu nám tento strojek umíchá asi za půl hodiny (od 20 do 40 minut). Ovládá se tlačítky, kterými přístroj zapneme i vypneme a volíme pohyb lopatek, i funkci mrazení. Strojek v chromové úpravě má opět zabudovaný zásobník hotové zmrzliny, kterou udržuje ve správné teplotě až do té doby, než se ji rozhodneme zkonzumovat.

Tento výrobník zmrzliny se dodává s příslušenstvím, ke kterému patří odměrka a lžíce na zmrzlinu. Nádoba na zmrzlinu s mixovací čepelí je vyjímatelná.

-ag-Foto: www.isifa.com , Kenwood, DeLonghi, Baumatic