Česká biopotravina roku

Česká biopotravina roku

V naší cestě za biopotravinami a umění se v nich vyznat se můžeme orientovat podle různých věcí. Jednou z nich je třeba soutěž...

V naší cestě za biopotravinami a umění se v nich vyznat se můžeme orientovat podle různých věcí. Jednou z nich je třeba soutěž Česká biopotravina roku jejímž smyslem je propagovat české biopotraviny mezi veřejností a pomoci tak jejich prosazení na trhu.

Soutěž o prestižní titul Česká biopotravina roku, kterou vyhlašuje společně Nadace Partnerství a svaz ekologických zemědělců Pro-Bio, se u nás pořádá každoročně od roku 2002. Vítězný výrobek potom může používat tuto důležitou značku.

Hodnotí se různá kritéria přihlášených potravin - jako originalita, použité suroviny a materiály, posuzují se technologická hlediska způsobu výroby, kvalita zpracování, využití místních surovin a regionalita výroby (sýr pochází pouze z jednoho místa) nebo inovativnost ve zpracování. Dále se bere v potaz to, jaké výhody má výrobek pro zákazníky - jak biopotravina odpovídá zásadám racionální výživy a dostupnost v distribuční síti. Senzorický test posuzuje chuť, vzhled a další vlastnosti soutěžících výrobků.

Důraz se klade také na využití marketingových nástrojů. Svou roli hraje grafické zpracování obalu, použitý obalový materiál a velmi důležitá je srozumitelnost a kvalita uvedených informací na něm (úplnost je dána zákonnou povinností).

Vítězi předchozích ročníků od roku 2002 se staly například Bio Jablečný mošt (2002), soubor výrobků z kozího mléka (2003) bio uherák (2004), bio kváskový chléb a pečivo (2005), BIO kysaný nápoj z kravského mléka (2006).

Čestná ocenění získaly nejrůznější výrobky, jejichž šíře názorně dokazuje, jak velmi široká je už u nás celá paleta bio potravin – jenom namátkou čestné uznání si odnesly bio špaldoto, bio koření, bio těstoviny, pohanková sekaná, bio vejce, bio jahelník, i třeba bio kozí máslo, bio čínské ředkve nebo bio hovězí. To je hovězí maso pocházející z ekofarem, kde jsou povolena výhradně přirozená krmiva.

-ag-
Foto: www.isifa.com

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Kuchyně
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme