Spotřeba biopotravin tvoří zatím, stejně jako je tomu v okolních zemích, jen malé procento spotřeby ve srovnání s potravinami „běžnými“. Ale vývoj u nás kopíruje vývoj třeba v Německu (kde začali biopotraviny kupovat před desítkami let), dá se samozřejmě předpokládat, a tento trend už všude kolem sebe zaznamenáváme, že jejich konzumace bude stoupat.

Měli bychom se je tedy naučit kupovat, vyznat se ve značení a prokouknout, kdyby nás chtěl někdo oklamat potravinou, která s kategorií bio nemá nic společného. I to se stává, někdy objevíme ekologické označení potravin, které ale s ekologickým zemědělstvím nemají nic společného. Český zákon o ekologickém zemědělství i nařízení rady EU zakazuje používat slova jako ekologický nebo předpony „bio“, „eko“ a podobně, pokud se nejedná o produkty, které byly kontrolovány a certifikovány podle tohoto zákona. Na všechny, kteří by to udělali, čeká až milionová pokuta. Jsou přesná pravidla, co se může prodávat například v bio obchodech a prodejnách se zdravou výživou. Ze zákona musejí být také na obalu přesně uvedeny veškeré požadované informace. Tak budeme mít jistotu, že potraviny byly kontrolovány a jsou bez jakýchkoliv kontaminací. Jak se tedy orientovat?

To nejdůležitější – značeníCertifikované biopotraviny jsou označeny grafickým znakem BIO (případně jeho schválenými modifikacemi) s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“. Znak garantuje, že výrobek byl kontrolován celou cestu od pole nebo ustájení přes zpracování až do regálu v obchodě. Správně označená biopotravina nese i číslo kontrolní organizace: CZ-.

Co je to kvalita bio?Co tedy přesně představují, jaké musejí být, co obsahovat mají, a co naopak ne, aby se mohly nazývat bio? Pamatovat bychom si měli to základní a podle toho se už vždycky budeme orientovat: biopotraviny musí být vyrobeny bez přidání jakýchkoliv škodlivých chemických látek, to je konzervačních a kypřicích přípravků, barviv, zlepšujících přípravků, zesilovačů chuti. Takže jako bio se nemůže tvářit pečivo, které je sice z tmavé celozrnné mouky, ale navíc toto všechno obsahuje. Nemluvě už o tom, kdy je tmavá barva dosahována karamelem.

Co všechno lze koupit v kvalitě bioDá se říci, že už cokoliv. Na našem trhu je kolem 2000 různých výrobků (pro srovnání: v zemích, které začaly s výrobou biopotravin o nějaké to desetiletí dříve, je to až kolem 30 - 35 tisíc výrobků). A jaké jsou to skupiny potravin? Všechny - od masa, sýrů, rostlinných uzenin přes mléčné výrobky všeho druhu k ovoci, zelenině, nápojům, koření a pečivu.

-ag-Foto: www.isifa.com, KEZ

Související články:Česká biopotravina roku Vzhůru na nákup biopotravin!Zdravé a přírodní potraviny, takzvané BIO