Kvalitní čerstvý džus si připravíme doma na odšťavňovači v ceně kolem 1.500,- Kč nebo i o něco méně. Ceny jdou ale mnohem výš; kolem 4 - 5 tisíc korun se pohybují přístroje z dražších materiálů s jemnějšími filtry, sítky, s bohatším příslušenstvím. Odšťavňovače jsou obvykle nerezové nebo z anodizovaného hliníku, což je elegantní matný povrch, na kterém nejsou vidět otisky prstů.

No a co dokáží „superodšťavňovače“ v cenách přibližujících se dokonce 15 - 20 tisícům korun? Podle výrobců zejména minimalizují oxidaci šťávy, protože ji během výroby minimálně vystavují působení vzduchu a zahřívání - takže je opravdu plná vitamínů. Kromě toho dokonale odšťavní zeleninu, listy, trávu a drtí i potraviny tak, že vyrobí pyré, oříšková másla nebo mražené dřeně. Jsou to krásné stroje pro opravdové „fajnšmekry“, jejichž drahé materiály jsou podtrženy ušlechtilým a neobvyklým designem často v oblých liniích.

Při výběru se orientujeme podle počtu otáček. Neprohloupíme, když se zaměříme na takový spotřebič, u kterého lze otáčky plynule zvyšovat – třeba z 2.000 až na 10.000 otáček za minutu nebo i více. Nastavit lze například dvě rychlosti, rozdílné pro vymačkání tvrdých a měkkých plodů. Co nás bude také zajímat, je způsob uložení dužniny, zda má přístroj mikrosíťku a kolikastupňovým filtrem disponuje. Některé odšťavňovače jsou schopny dělat ovocné šťávy i z bobulovin, protože jsou vybaveny speciálním trychtýřem. Dražší přístroj umí připravit šťávu z několika druhů ovoce nebo zeleniny, aniž se musí mezitím čistit a aniž se chuti prolnou a ovlivní.

Přístroj by nám také měl vyrobit džus přírodní, zakalený, anebo jej pomocí oddělovače pěny pročistit na čirou šťávu.

Přístroje se liší také nádobou na hotovou šťávu – od hranatých melaminových kontejnerů až po designově povedené sklenice.

Důležitá je bezpečnost při práci – proto zkontrolujeme, zda námi vyhlédnutý přístroj má zdvojený systém zapínání, případně i další bezpečnostní prvky. Prohlédneme také spodek přístroje, abychom viděli, jak je zabezpečený proti posunu po podložce během práce – na spodní ploše by měla být protiskluzová úprava jako protismykové gumové lišty nebo nožičky.

Dobrý odšťavňovač se má dát velmi snadno čistit a udržovat; po rozebrání by se měly jednoduše součástky nechat umýt v myčce.

-ag-Foto: www.isifa.com, L'Equip