Léto je v plném proudu. Postupně dozrává sezóní ovoce - jahody, rybiz, visne, boruvky atd., z kterého si můžem připravit spoustu dobrot, ale i zajimave dekorace.

Bobule černého, červeného a bílého rybízu můžeme použít jako neobvyklé dekorace. Tvrdší pevné a větší bobule napíchnout na párátka nebo navléknout na jemnou bavlnku nebo nit jako korálky. Taková trochu pracnější dekorace se zavěsí na slavnostní dort, před rozkrájením se musí zase ozdoba odstrojit.

Piškot s ovocnou šlehačkouJednoduché a rychlé: Upečeme piškot na plech nebo kulatý piškotový dort. Dokonale vychladíme smetanu ke šlehání a ušleháme šlehačku, během šlehání přihazujeme a zašleháváme bobule černého a červeného rybízu a malin, případně i jahod. Podle chuti přislazujeme pískovým cukrem. Pevnou ovocnou šlehačku nakupíme na piškot, lehce urovnáme vidličkou a povrch ozdobíme ještě celým čerstvím ovocem.

Čokoládovo-višňová variacePiškotový korpus namažeme višňovým džemem a povrch zaplníme višněmi a malinami. Nakonec polijeme hořkou čokoládovou polevou.

To nejlepší nakonecV každé lepší cukrárně či kavárně jsou zaručeným tahákem a určitě jednou z nejoblíbenějších lahůdek horké maliny; nebo přesněji zmrzlinový pohár s horkými malinami nebo také palačinka se zmrzlinou a horkými malinami. Kombinaci smetanové vanilkové zmrzliny s opojně vonícími horkými malinami se jen tak něco nevyrovná.

Zkuste to i doma – postup je jednoduchý a výsledek efektní. Všechno záleží jenom na kvalitních surovinách – potřebujeme dobrou šlehačku a neošizenou, velmi kvalitní zmrzlinu. Uděláme pár palačinek, na každou dáme lžíci šlehačky, kopeček vanilkové zmrzliny a lžíci horkých malin, které jsme předem zahřáli s trochou cukru v rendlíku nebo mikrovlnné troubě. Palačinku opatrně zatočíme a na talířku ještě přelijeme zbytkem horkých malin a hvězdičkou šlehačky.

Pohár bude ještě jednodušší a rychlejší – jenom dva kopečky zmrzliny přelité horkými malinami. Ale jako výborný dezert určitě potěší.

-ag-Foto: www.isifa.com