Samostatné lžičky, lžíce i kompletní příbory pro nejmenší děti i mladší školáky vybíráme pečlivě. Měly by být co nejlépe přizpůsobené stavbě a specifikám dětské ruky, její vzrůstající šikovnosti, růstu a vývoji jemné motoriky.

Lžičky pro nejmenší jsou bezespárové, velmi hygienické, vyrobené v celku z jednoho materiálu - převážně z melaminu. Praktickým vylepšením lžiček pro nejmenší děti, které se ještě krmí, je to, že hlásí nebezpečnou teplotu: příbor změní barvu, kdykoliv je nabrané jídlo pro dítě nebezpečně horké. Tato lžička je navíc také příjemně měkká, protože je na ní použit silikon.

Když se batole pak už snaží lžíci uchopit a trefit se do pusy, pořídí se mu první lžíce s poctivým tlustým držátkem. Pak také dostane svůj první příbor. Ale pozor! Nekupujeme zmenšené repliky „dospělého“ příboru, v takovém případě by rukojeti dětského příboru byly pro dětskou ruku příliš úzké a tenké. Za „dětské“ se kdysi pokládalo prostě jen to, že byl příbor proti normálnímu zmenšený, zuby vidličky zkráceny, ale na to důležité – na držátko – se jaksi zapomínalo.

Dnes jsou rukojeti ergonomicky tvarované a vyvedené v dětem příjemných barvách. Protože jsou ale plastové, tak stejně jako všude, kde se setkávají dva materiály, časem nemůžeme vyloučit drobné poškození a usazování špíny ve spárách mezi plastem a kovem. Příbory proto důkladně čistíme a kontrolujeme, zda se nějaký kousek plastu ve spoji třeba pádem na zem neodloupl.

Příbor pro nejmenší má silná, v průřezu téměř kulatá a speciálně zakřivená držátka, která dítě pevně uchopí. Protože dítě ruku ještě neumí úplně správně natočit k ústům, rukojeť mu svým speciálním zakřivením pomáhá jídlo nabrat a trefit se do pusy. Na výrobcích je vždy uvedeno, pro jaké věkové rozmezí jsou určeny. Přičemž příbory pro nejmenší mají rukojeti úplně nejmasivnější, pro předškoláky se zužují a ztenčují a zakřivení rukojeti postupně mizí.

-ag-Foto: www.isifa.com , BABY BJORN, MAM, CANPOL BABIES

Související článek:Vhodné a nevhodné nádobí pro děti