Důležitou podmínkou toho, aby se dítě naučilo stolovat a aby se s chutí i v pohodě najedlo, je pohodlná, vhodná a bezpečná židle. Přičemž vhodná znamená správně vysoká vzhledem k výšce dítěte, se správně hlubokým sedákem, s vhodným úhlem opěradla i s něčím, kam si dítě položí nohy – zkuste se totiž naobědvat s nohama bezmocně kývajícími se ve vzduchu! Pokud stůl nebo dětská židle nemá trnož na nohy, přisuneme dítěti pod nohy schůdek nebo stoličku, čímž hned nabude větší jistoty, a na židli se více narovná. Dítě má nyní sice fixované nohy, ale možná nesedí dost vysoko, takže mu předloktí nedosáhnou na stolní desku, kterou má někde u krku – to je také velká chyba. Dítě má mít předloktí vodorovně se stolní deskou (učíme je samozřejmě opírat se o stůl jen zápěstím) a opřená chodidla – to jsou dvě zásady. Aby tyto dvě základní zásady byly splněny, je nutno koupit vhodnou židli. Když batole bezpečně zvládá sezení, posadíme ho nejprve do vysoké židličky. Vedle klasické dřevěné můžeme koupit i plastové sedáky na vysokých kovových nohách.

Židlička pro nejmenší (výškově nastavitelná) musí být především maximálně bezpečná. To znamená, že musí mít dostatečně širokou základnu v poměru k celkové výšce, její konstrukce a stavba musí být stabilní, nepřekotitelná, s dobře posazeným těžištěm. Kvalitní a pevný materiál je samozřejmostí, musí být i nezávadný, netoxický.

Dalším požadavkem je maximální hygieničnost použitých materiálů, žádné spáry, kam by se dítěti mohl dostat nehet, hladkost ploch kvůli údržbě.

Když náš potomek z této první židličky vyroste, koupíme mu židli „rostoucí“, z dřevěného masivu nebo kvalitního plastu, s trnoží nebo schůdkem na opření nohou. Je určena k výškově nastavitelnému pracovnímu dětskému stolu, ale využijeme ji i u stolu jídelního. Jak dítě roste, snižujeme mu postupně sedák, takže pořád sedí v optimální výšce. Jakmile dosáhne výšky kolem 140 cm, sedí už pohodlně na běžné židli. Musí být ovšem zase pohodlná a bezpečná - zadní nohy musejí v dostatečném úhlu ubíhat dozadu za osu sezení, už proto, že se děti rády na židlích houpají.

-ag-Foto: www.isifa.com, Alax, Chicco

Související články:Dětský příbor kupujeme podle věku Vhodné a nevhodné nádobí pro děti