Grilovací sezona je v plném proudu, grilujeme čím dál tím víc, ale tak nějak pořád to samé. Dejme zahradnímu grilování tedy další rozměr a předveďme rodině nebo přátelům, že nemusíme týden co týden pojídat jenom grilovací klobásky a naložená masa. A že naprosto neodolatelnou chuť lze grilováním dodat mnoha jiným potravinám.

Grilované hotové pochoutky jsou ceněné, vyhledávané a také dost drahé. Příkladem jsou v obchodě prodávané grilované papriky nebo rajčata. Proč si je ale kupovat, když si je můžeme ugrilovat i sami. Vybereme pevné, ale dobře vyzrálé, voňavé plody. Rozkrájíme je, předem je osolíme, potřeme co nejlepším olejem a případně podle chuti okořeníme, ale pak dáváme pozor, aby se koření na povrchu nepálilo. Z další zeleniny je ke grilování ideální cuketa a lilek. Grilujeme na špízu nebo v grilovacích miskách velmi opatrně - papriky musejí mít jenom lehce sežehnutou slupku a máslovou dužninu.

Na gril jsou vhodné i houby, ovšem při dodržování všech zásad pro jejich přípravu. Používáme pouze plodnice mladé, čerstvé, nezapařené, které jsme skladovali v ledničce nejkratší možnou dobu. Grilujeme silné plátky nebo maličké plodnice – většinou pouze kloboučky. K této úpravě se hodí především bedla, žampiony, pravý hřib, křemenáč nebo mladý kozák.

Samostatnou kapitolu tvoří grilování ryb – sladkovodních i mořských. Můžeme zkusit grilovat kusy kapra s velkými žebry, méně vhodná je ocasní část přeplněná drobnými kůstkami. Pochoutkou je grilovaná štika nebo marinovaný grilovaný tuňák. Toho ponoříme na hodinu do jednoduché marinády (olej, citron, sůl, pepř) a potom opatrně napichujeme na jehlu nebo položíme na grilovací misku. Servírujeme se čtvrtkami citronu nebo limetky, hodí se k němu lehké bílé víno a samozřejmě bílý chléb.

A dary moře na grilu? Je to jídlo, které nás svou vůní i chutí přenese do hospůdky na mořském pobřeží. Grilovaný špíz bude opravdu přímo vonět mořem. Můžeme ho připravit „monotematický“ nebo pestrý – na kovovou jehlu napichujeme mušle, krevety, proužky kalamárů a chobotnice. Přidat můžeme i rybu – pevné kousky lososa nebo tresky.

Špízy necháme předem marinovat, ponoříme je asi na hodinu do marinády, kterou si připravíme podle své chuti. Měla by jen obsahovat kvalitní zahřátý olivový olej, pár kapek kvalitního octa a sůl. Jinak můžeme přidat drcený čerstvý zázvor, lístky libečku, bazalku, česnek, tabasco nebo chilli...

-ag-Foto: www.isifa.com