Dodržovat pitný režim je pro dítě ještě důležitější než pro dospělého, protože se jeho organismus snadněji přehřívá a ztrácí tekutiny. Pití se mu také musí vhodně, prakticky a hygienicky „zabalit“. Podívejme se, co je na našem trhu v nabídce ze sortimentu hrníčků, lahviček a lahví pro různé věkové kategorie.

Po odložení kojenecké lahve přichází na řadu lahev s takzvaným pítkem, což je výstupek na víčku, přizpůsobený dětským ústům. Musí se pečlivě omývat, v záhybech mohou zůstávat zbytky mléčných nápojů!

To, z čeho dítě pije, by se mělo dát pohodlně dětskou rukou uchopit. Z toho důvodu je dnes i kojenecká lahev vyráběna se dvěma masivními plastovými uchy. Později ji vystřídá plastový, opět dvouuchý hrníček s odšroubovatelným víčkem, které má otvor na pití, takzvané „pítko“. To může být měkké jako dudlík, nebo je součástí víčka – výstupek s malým otvorem. Obě dvě varianty je nutno pečlivě čistit a starat se o maximální hygienu.

Z hrníčků pro nejmenší se tak díky pevně sedícím víčkům nedá nic vylít, a dokonce se v některých případech nedají ani převrhnout; bývají vylepšeny ještě těžkým zakulaceným dnem, takže se z každé polohy vracejí, vždy „vstanou“. Takové hrnečky mají kouzelné názvy jako nekapající hrneček, kouzelný hrnek nebo vstávající hrníček.

V předškolním věku už pak na řadu přichází obyčejnější keramický nebo porcelánový hrnek, většinou s motivem oblíbeného zvířátka nebo jiným obrázkem. Ten už nemá tolik spár a záhybů, proto se lépe udržuje. Nebezpečí tady ale hrozí v případě nekvalitních, neatestovaných výrobků neznámého původu, které nemají barvy pod glazurou, ale třeba pochybně provedenou zlatou nebo barevnou linku po obvodu, která se dostává dětem do úst.

Školní věk s sebou přináší nutnost, aby si děti nosily pití do školy. Ale v čem nejlépe? Každý den mu koupit novou plastovou lahev s pitím? Je to možná nejhygieničtější. I druhý den ji ještě můžeme dobře vymýt a znovu naplnit, ale potom ji už vyhodíme. Termoska je dalším řešením, i když u dětí ne tak populárním. Zato barevnou šroubovací lahev z pevného plastu a popruhem přes rameno mají děti rády, ale většinou se zase špatně vymývá a časem se v ní usazují nečistoty, je tedy potřeba jejímu vymytí věnovat zvýšenou pozornost.

-ag-Foto: www.isifa.com, Chicco