Máte chuť na doma uzené mušle nebo chobotnice? Uzené dobroty čerstvě vytažené z domácí udírny bývají důvodem, proč pozvat přátele – a dokonce i ty hodně zmlsané. Kromě masa a různých klobásek můžeme udit i jiné věci - například celou paletu sýrů. Vyzkoušejte, jak se vám to podaří a jaký bude rozdíl mezi průmyslově uzenými sýry a výsledkem vašeho domácího snažení. Začít můžete se sýry, které bývají uzené, ale prodávají se také v neuzené variantě. Je to parenica, pletené copánky – korbáčiky a podobně. Takový neuzený sýr koupíme a vyudíme doma; vůně a chuť by měla být intenzivnější. Doudit, chuťově dotáhnout můžeme i již uzené sýry. Třeba ovčí sýry, jako je kaškaval. Chuťový zážitek ještě lze variovat a čerstvě vyuzený sýr dát do misky, posypat grilovacím kořením nebo arabskou směsí, případně zatřít do jeho povrchu drcený česnek a hrubě mletý pepř. Pak zabalíme do jídelní fólie a vložíme na nějakou dobu do chladničky.

Podobně si můžeme počínat i u čerstvě vyuzené ryby – také tu lze vylepšit přidáním koření. Na rybu se hodí třeba pepř tří barev – bílý, červený, černý, celý nebo hrubě mletý, který dodá intenzivnější chuť. Zkuste také rybu zabalit se snítkou rozmarýnu nebo libečku či jemně sekanou zelenou petrželkou.

Velkým překvapením může být vyuzený bílý slaný sýr, jako je jadel, a velmi příjemně překvapí i sýr balkánský. Plátky budou připomínat uzené tofu, jen budou slanější.

A když už jsme u tofu, samozřejmě je zkusíme vyudit také, vždyť jedna jeho varianta se prodává jako uzené plátky. Před uzením někdy pro změnu zkuste tofu ještě marinovat. Vyudit zkusíme také další výrobky na základě sóji – sójové párky nebo jiné uzeniny, třeba výborné tvrdé salámy.

Z ryb do kouře udírny zavěsíme štiku, kapra, pstruha, plátky sumce, okouna, dále sledě, porce tuňáka a další mořské ryby – inspirací nám mohou být jednoduše pulty obchodů se všemi těmito uzenými lahůdkami. A různé improvizace vyzkoušíme třeba i s mořskými plody navlečenými na provázku. Co třeba uzené mušle nebo chobotnice?

-ag-Foto: www.isifa.com